PORTRET: Constantin Conghilete, impiegatul care face măşti veneţiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Cioplitorul" de măşti veneţiene - Constantin Conghilete
"Cioplitorul" de măşti veneţiene - Constantin Conghilete

Când nu se ocupă de bunul mers al trenurilor, Constantin Conghilete pune mâna pe ustensile şi "croieşte" măşti veneţiene

Constantin Conghilete împlineşte anul acesta 50 de ani. Lucrează în Brăila la CFR, ca impiegat de mişcare, dar are o pasiune care n-are nicio legătură cu meseria lui: confecţionează măşti veneţiene.

Pasiunea pentru măşti a apărut în anul 2007, inspirat se pare de artiştii care vând tot felul de suveniruri pe aleea care duce la Castelul Bran. A cumpărat două matriţe de la Bucureşti şi s-a apucat de treabă. La început mai timid, mai stângaci, dar apoi din ce în ce mai convinsă că poate face ceva frumos.

Nu face măşti "în serie"

„Măştile le fac în funcţie de starea de spirit pe care o am în ziua respectivă. Mie mi-a plăcut întotdeauna masca şi cred cu tărie că omul are mai multe feluri de a fi. Prefer ca omul să fie aşa de rigid precum masca asta. De când îl cunosc şi până moare, aşa să fie, să nu fie schimbător", spune artistul.

Fie că sunt din lut sau din carton, măştile necesită destul de multă migală. Foloseşte tot felul de materiale, de la lut sau carton până la sclipici şi dantelă. Deşi lucrările lui sunt apropiate de cele făcute în Italia - asta din punctul de vedere al nespecialiştilor! - Constantin Conghilete spune că nu este pregătit pentru a onora comenzi în serie.

„Asta pentru că eu sunt ca prăjitura din galantar! Îţi place cum arată, o cumperi! Eu nu pot să fac ceva la comandă, mi-e greu să exprim anumite trăiri pe care le simte clientul", spune modest artistul.

Îşi umple timpul liber

Confecţionarea măştilor veneţiene nu este singura pasiune a impiegatului Constantin Conghilete. În paralel pictează tablouri din ulei pe pânză, face suporturi pentru lumânări, magneţi pentru frigider şi chiar lampi pentru aromaterapie.

„Fac asta în timpul liber pentru a mai scăpa de stresul de zi cu zi. Toată lumea ameninţă că te dă afară, că îţi reduce salariul. Eu am zis să mă mai lase în pace. Aşa că mă duc în lumea mea cu poveşti", spune nostalgic impiegatul de mişcare, care regretă că din cauza serviciului nu poate să ajungă la toate târgurile de acest gen.

Măştile veneţiene create de artist pot fi folosite în diverse scopuri, atât decorative cât şi pentru a fi purtate. „Puteţi să vă decoraţi casa, biroul, restaurantul sau poate chiar pensiunea, puteţi să participaţi la un bal mascat, la o petrecere cu specific veneţian. Fac şi măşti veneţiene în miniatură, care pot fi folosite ca şi mărturii pentru nunţi, cadouri inedite sau decorarea spaţiului personal de lucru", povesteşte artistul.

Măştile costă în medie 45 de lei, iar magneţii - o joacă, cum le spune artistul - 15 lei.

Profil:
Data naşterii. 04.09.1960, comuna Stolnici, jud. Argeş
Studii. Şcoala Populară de Artă, secţia cine-foto
Familie. căsătorit

Întrebări şi răspunsuri

Cu mască sau fără mască?

Eu recomand fără mască, pentră că aceasta este un accesoriu. Dacă-l ştii că are mască pe faţă, atunci cazi într-o situaţie de pândă, ori asta nu prea îmi place. Eu sunt un tip pozitiv, lupt pentru a fi cu toţii mai buni!

De cine ne mai putem ascunde în ziua de azi cu o simplă mască?

De stat! De Fisc! Dar mi-e că la aparatura pe care o are, nu prea te poţi fofila. Oricum, nu pentru asta sunt concepute măştile mele! Te poţi ascunde, de asemenea, de şefii cu mentalităţi învechite. Ştiţi cum e în ziua de azi, sunt şefi şi şefi!

Ce-i place?

Îmi place ca omul să fie omul! Când vorbeşte ceva, apoi să fie vorbă. Nu vorbim degeaba. Am destui prieteni din această categorie care mă cam duc cu vorba câteodată. Mie de regulă nu prea îmi place să vorbesc, mai mult să muncesc. Uneori ziua mea de muncă ţine chiar şi 20 de ore!

Ce nu-i place?

Nu-mi place să fiu refuzat. Nu cer nici luna de pe cer, nici alte minunăţii! Dacă mă laşi, merg încet, bătrâneşte. Sunt ca o broască ţestoasă: dacă mă baţi la cochilie, întru înăuntru şi nu mai ies cu lunile de acolo.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite