PORTRET: Alec Chirica împărtăşeşte valorile economiei de piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani bugetar, îi apreciază pe acei dascăli care slujesc, având o misiune nobilă. Este mândru că este român şi crede în Dumnezeu şi în Justiţia anului 2011.

Născut într-o regiune de deal din judeţul Galaţi, într-o familie cu mulţi copii, Alec Chirica i-a avut pildă de urmat pe părinţii săi, ţărani cu frică de Dumnezeu.
Ambiţios şi disciplinat, exigent cu sine, a urmat şcoala primară în satul natal. Şi-a continuat pregătirea în profil real, iar mai târziu a făcut pasiune pentru ştiinţele administrative şi drept. Trăsăturile de caracter şi personalitatea şi le-a definit în tipul stagiului militar.


În prezent, este absolvent de Ştiinţe juridice şi administrative şi masterand în acelaşi domeniu. Şi-a desăvârşit studiile în vederea traspunerii cunoştinţelor dobândite în folosul Statului.


„De zece ani sunt bugetar şi muncesc în învăţământ. Îi apreciez pe acei dascăli care slujesc aici, având o misiune nobilă. Acelora care se află întâmplător în învăţământ, le sugerez că sunt multe de învăţat în noul sistem de valori democratice. Dacă nu ai aceeaşi părere cu ei, eşti împotriva lor şi, prin însăşi statutul de „intelectuali", se consideră superiori sau atotştiutori: cutume de mult uitate, dar a căror semnificaţie, din păcate, încă se mai regăseşte în comportamentul unora", ne-a spus interlocutorul.

Mândru că este român

Alec Chirică se consideră „un om adevărat" şi cu „două mâini drepte", uşor încăpăţânat, dar în spiritul binelui. Este direct şi intolerant cu cei care au carenţe grave de cunoştinţe.
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative la Braşov, iar acum face masteratul în Studii Europene de Administraţie Publică.


Duce o viaţă normală, încercând să supravieţuiască „mitocăniilor de zi cu zi", uneori riscând mult pentru a le înfrunta cu demnitate.
„Cred în Dumnezeu şi în Justiţia anului 2011. Apreciez şi respect valoarea, tot ceea ce este logic, ştiinţa de carte, frumosul, puritatea şi nobleţea umană. Sunt mândru că sunt român, în ciuda tuturor greutăţilor pe care le întâmpină ţara. Cu toate că nu mi-a lipsit ocazia de a emigra, am preferat să-mi servesc ţara în care m-am născut", ne-a mărturisit Chirica.


Deşi nu a avut o viaţă uşoară - locuieşte în prezent singur - brăileanul nu se plânge. Este mândru de fiica sa, care este studentă la Bucureşti.
În ciuda pesimismului general, Alec Chirica priveşte cu optimism către viitor.


„Românii nu sunt cu nimic mai prejos decât alte naţiuni. Doar politica şi administrarea defectuoasă i-au adus pe români în situaţia de a nu mai avea ce pune pe masă. Piaţa muncii este parcă inexuistentă. Ar trebui să luăm ca exemplu Japonia sau Germania, pentru a avea un trai mai bun, noi şi generaţiile viitoare. Dar pentru aceasta, românii trebuie să-şi schimbe mentalitatea faţă de muncă şi viaţă", a spus brăileanul.

Ce-i place

Liberal în gândire şi concepţii şi pasionat de politică, împărtăşesc valorile economiei de piaţă şi ale liberalismului. Nu împărtăşesc, însă, valorile politicienilor care, fără vrerea lor, dar cu ajutorul banilor, s-au aciuat în această activitate de mare responsabilitate civică şi patriotică.

Ce nu-i place

Nu-mi plac cei care, încălcând toate regulile, „calcă pe cadavre", pentru a-şi elimina potenţialii concurenţi şi pentru a-şi păstra privilegiile. Detest tot ceea ce este nociv, greşit, ilegal, nefiresc, ostil, ilogic, împotriva Bibliei şi a regulilor scrise şi nescrise din societatea noastră.

Întrebări şi răspunsuri

Consideraţi că viaţa este frumoasă, chiar şi în această perioadă de criză?


„Da, am speranţa că binele va învinge întotdeauna. Am învăţat de la viaţă că omul trebuie să se ajute singur, că este responsabil pentru faptele sale, că el însuşi este singurul lui sprijin şi că nu trebuie să-şi piardă cumpătul în orice situaţie".

Aveţi numai cuvinte de laudă pentru fiica dvs., deşi vă despart sute de kilometri. Ce ne puteţi spune?


„Am un copil sârguincios, crescut într-un climat de seriozitate şi conştiinciozitate. Sunt mândru de realizările ei, este ultimul an la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti".


Profil

Născut: 27 ianuarie 1964, Măstăcani, judeţul Galaţi.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, master în Studii Europene de Administraţie Publică.
Funcţie: Administrator de patrimoniu la Şcoala „Ion Luca Caragiale" Brăila.
Familie: Divorţat, are o fată studentă la Limbi Străine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite