PORTRET: Alexandra Tătaru, geografa cu veleităţi de actriţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doctor în ştiinţele naturii, domeniul geografie, autor şi coautor a cinci cărţi de specialitate. Mai nou, colaborează ca actriţă la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia" din Focşani.

Deşi foarte tânără, profesoara Alexandra Tătaru este deţinătoarea unui CV impresionat: este cadru didactic la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", profesor asociat la Universitatea „George Bariţiu", doctor în geografie, dar şi doctorand în economie.

Mărturiseşte că în copilărie şi-a dorit să fie artistă, fiindcă îi plăcea să cânte, să danseze, însă scena îi producea mereu trac. Când a mers la şcoală, şi-a schimbat opţiunea în favoarea meseriei de dascăl, luându-şi modelele de viaţă de la învăţătorul şi profesorii pe care i-a avut.

„La şcoala de la Cudalbi, unde am învăţat în primii ani, am avut un învăţător care era aşa de dedicat profesiei, încât în gândul meu s-a schiţat acea dorinţă de a fi cadru didactic. Mai târziu am avut şi alţi profesori care m-au inspirat în alegerea meseriei, devenind pentru mine, practic, cea mai simplă profesie pe care o puteam face", povesteşte Alexandra Tătaru.

Alegerea geografiei i-o datorează bunicului ei care a crescut-o, un autodidact ce i-a oferit primele lecţii de cultură generală şi a învăţat-o că luminile de pe cer nu sunt nişte extratereştri, aşa cum îşi imagina pe atunci, ci adevărate stele.

Aceeaşi gratitudine şi-o îndreaptă şi spre profesoara de geografie Mariana Pecetescu, care i-a transmis dragostea faţă de acest obiect.

„Orele de geografie de la şcoala încerc să le fac cât mai atractive pentru elevi. Într-o oră pe săptămână, cât predau la o clasă, nu poţi face performanţă, dar poţi să te adaptezi nevoilor elevilor de cunoaştere, curiozităţii lor. Iar copiii au nevoie de comunicare", spune profesoara Alexandra Tătaru.

Este autoarea a cinci volume de specialitate, proiecte realizate în colaborare cu profesorii de la Universitatea din Bucureşti, cărţile fiind concepute în perioada stagiului de doctorat.

„Sunt cărţi care au devenit manuale pentru studenţi, la care am muncit mult. A fost un efort care a presupus totodată şi călătorii de documentare. Am în pregătire o culegere de lecturi geografice", precizează profesoara.

Debut în „Încurcă lume"

Latura artistică a personalităţii sale avea până la urmă să fie scoasă la lumină după ce directorul Teatrului din Focşani i-a propus să joace în piesa „Încurcă lume", pusă în scenă de curând şi care s-a bucurat de un real succes.

„Nu mai jucasem până atunci pe o scenă. A fost un sentiment nou, destul de ciudat. După premieră câteva zile nu am ştiut ce se întâmplă cu mine Nu a fost un rol uşor. Rolul era să joc teatru în teatru, şi a fost bine", ni se confesează Alexandra Tătaru.

Întrebări şi răspunsuri?

Ce alte pasiuni mai aveţi?

La maturitate, după ce am realizat o carieră profesională şi mi-am finalizat toate studiile posibile, mi-am zis că trebuie să fac ceva şi pentru suflet, să mă încarc spiritual, ceva care îmi place. De un an iau lecţii de pian şi profesoara care mă instruieşte spune că fac progrese serioase.

Aveţi regrete? Dar aşteptări?

Regret că nu am timp pentru a face multe lucruri, regret că viaţa este scurtă, regret că uneori greşesc sau sunt greşit înţeleasă şi nu am timp să-mi repar aceste neajunsuri. Iar când cineva vrea să mă răsplătească pentru un ajutor, cel mai mult mă mulţumeşte „zâmbetul" sincer al ochilor acelei persoane.

Ce-i place

Îmi place să respir aer curat, să călătoresc, să descopăr oameni şi locuri noi. Mă fascinează frumuseţea pământului. Îmi plac minţile frumoase. Când mă simt bine, am o dispoziţie fantastică pentru gătit. Nu în ultimul rând, ador să şofez. În maşina mea mă simt cel mai bine, mai ales când am posibilitatea să observ peisaje.

Ce nu-i place

Nu suport indolenţa, evit clevetirea, mă dezgustă invidia. Nu-mi plac jocurile de culise şi că oamenii îşi fac rău cu mâna lor, că uită să se respecte.

Profil
Născută. 10 mai 1974, Tecuci, judeţul Galaţi
Studii. Facultatea de Geografie-Universitatea Bucureşti
Ocupaţia. Profesor de geografie
Familia. Căsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite