PORTRET-Luminiţa Panaitopol - O viaţă dedicată teatrului de comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A jucat în sute de piese de comedie. A fost parteneră de scenă, printre alţii, cu Nicu Constantin, Romică Ţociu şi Cornel Palade.

Tradiţia de familie a împins-o practic spre viitoarea carieră: actriţă de comedie. Tatăl Luminiţei Panaitopol a fost actor şi a înfiinţat teatrul de revistă la Galaţi, alături de Teodor Munteanu şi Alexandru Jula, în timp mama a profesat ca solistă la Teatrul Muzical „Nae Leonard".


20 de ani de teatru


Nu a contat nici un moment faptul că nu a făcut o facultate de profil pentru că publicul a apreciat-o întotdeuna.

„Nu am fost dezamăgită de public şi nici invers", ne declară artista.


Face teatru de 20 de ani, perioadă în care a jucat în sute de piese de comedie, spectacole pentru copii şi matinale. Primul partener de scenă i-a fost chiar tatăl său, George Panaitopol, iar apoi a jucat alături de Cornel Palade şi Romică Ţociu.


Nu a avut reţineri niciodată să joace în miciconcerte în mediul rural, care însă nu se pot compara cu turneele din străinătate. Luminiţa Panaitopol este dezamăgită că peste hotare nu poate juca decât pentru comunităţile de români întrucât nimeni altcineva nu înţelege limba.


„Acolo ajung să joace doar actorii de comedie foarte cunoscuţi de la noi: Stela Popescu, Alexandru Arşinel. S-a obişnuit lumea cu ei", ne explică actriţa cum stau lucrurile.


Îi place să joace în scenete şi să interpreteze monologuri. Îşi aminteşte de o piesă pe care a creat-o recent şi în care a şi jucat - „Se întorc românii acasă" - ce are ca subiect aniversarea a 50 de ani a bunicilor dintr-o familie de români.


Ideea este interesantă prin perspectiva faptului că nepoţii plecaţi în toate colţurile lumii se întorc pentru a prezenta într-o formă proprie tradiţiile şi datinile din ţările de adopţie.


Prin tot ceea ce spune, prin tot ceea ce face, Luminiţa Panaitopol emană dragostea faţă de teatru.

Se spunea cândva că un actor se consumă în două ore de spectacol cât un muncitor într-o zi de muncă. Mai ai probleme familiale sau de altă natură, dar când ai pus piciorul pe scenă, uiţi de toate, şi nimic din ceea ce faci nu este fals. Trebuie să ai talentul de a atrage publicul de partea ta", susţine cu pasiune actriţa.


Nu poate rămâne impasibilă la ce se întâmplă în cultură în momentul de faţă din cauza situaţiei economice.

„Suntem cu toţii dezamăgiţi de scăderea salariilor. Culmea dezamăgirii unui artist este când nu îl ia nimeni în seamă", ne spune Luminiţa.

.
Are un singur proiect de viitor: Teatrul „Nae Leonard" să rămână în actuala structură, pentru ca publicul să se poată bucura în continuare de comedii de calitate.

Ce îi place


Îmi place sinceritatea. Îmi plac persoanele de calitate, de încredere. Am fost rănită de multe ori şi cred că am învăţat multe din asta. Este greu astăzi să îţi pui sufletul pe tavă şi să nu te păcălească cineva. M-am vindecat de asta.


Ce nu îi place


Detest falsitatea, făţărnicia, faptul că vor să te atragă, să te cumpere şi să te vândă apoi foarte uşor. Am fost întotdeuna credulă, am crezut că trebuie să ai încredere în oameni, dar acum am devenit mult mai selectivă. Pot spune, de asemenea, că nu îmi place oportunismul.

Întrebări şi răspunsuri


De ce aţi dorit să deveniţi actriţă?


Mi-am dorit dintotdeauna să devin actriţă de teatru, pentru că m-am născut în teatru. Vreau să ies la pensie din teatru şi sper să se întâmple aşa. Eu nu am o facultate de profil, dar am învăţat foarte multe de părinţii mei, care au lucrat de asemenea în teatru.


Cu ce actor vă place cel mai mult să lucraţi?


Cu Nicu Constantin am lucrat foarte bine. Am jucat şi cu Romică Ţociu şi Cornel Palade. Acum Paul Buţa este partenerul meu de scenă. Este important să te înţelegi din priviri cu partenerul de scenă, altfel spectatorul simte imediat că ceva nu este în regulă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite