Galaţi: PORTRET Fiţa Lovin a făcut istorie în atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: PORTRET Fiţa Lovin  a făcut istorie în atletism
Galaţi: PORTRET Fiţa Lovin a făcut istorie în atletism

De-a lungul unei cariere sportive de execepţie, a câştigat peste 500 de medalii, a stabilit numeroase recorduri şi a fost decorată de două ori de preşedinţii României

I-a plăcut să alerge de când se ştie. Şi-a dat seama că nu oboseşte, chiar dacă aleargă pe distanţe mari. Intrarea Fiţei Lovin în lumea atletismului este oarecum amuzantă. Prima  ei selecţie a fost pentru o competiţie locală desfăşurată pe imaşul din comuna natală, Braniştea.

În 1965, a venit la Galaţi pentru a alerga pe stadionul Dunărea. „Am alergat proba de 200 de metri în picioarele goale pentru că aşa mă simţeam mai bine”, ne declară râzând Fiţa Lovin. Avea să fie remarcată de prima sa antrenoare, Ştefania Constantin, odată cu înscrierea, în 1967, la Liceul Sportiv din Galaţi.

Un an mai târziu, a reuşit să îşi surclaseze adversarele la selecţia pentru Crosul tineretului şi a ajuns, spre surprinderea tuturor, în finala competiţiei, deşi avea doar câteva luni de antrenament. La 17 ani, participa la proba de 1.000 de metri, pe care o câştiga fără drept de apel.

A câştigat peste 500 de medalii

Fiţa Lovin este cel mai „longeviv” în funcţie director al Direcţiei pentru Tineret şi Sport din Galaţi, dar este şi subiectul unui paradox. Cu toate că nu i-a plăcut proba de 1.500  de metri, introdusă din anul 1971, avea să devină prima campioană europeană la această categorie.

Antrenorii şi-au dat seama de potenţialul său şi deşi avea doar 18 ani, devenise componentă de bază a lotului naţional de cros şi ştafetă  la Cupa Europei şi la campionatele balcanice.

 Avea să fie începutul unei cariere prodigioase în atletism, pe parcursul căreia, Fiţa Lovin a câştigat nu mai puţin de 500 de medalii naţionale şi internaţionale.

Cu toate că antrenamentele îi ocupau cea mai mare parte din zi, îşi găsea totuşi timp să ţină evidenţa întregii activităţi competiţionale şi îşi nota timpii obţinuţi la diverse probe, scriind  pe adidaşii cu care alerga.

Specialistă în recorduri

Cea mai mare performanţă avea să o obţină la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, la proba de 800 de metri, când a ocupat un onorant loc trei. Era apogeul unei cariere sclipitoare, din care nu lipsesc titlul de campioană europeană la cros, în 1979, campioană mondială la aceeaşi probă cu echipa, în 1979, şi vicecampioană mondială în 1982 la cros individual.

A stabilit un nou record, devenind de 15 ori campioană balcanică la ştafetă, la cros, atât la individual, cât  şi pe echipe. Pentru modul în care a reprezentat România la competiţiile sportive, Fiţa Lovin a primit, în 1999, distincţia Crucea Naţională „Serviciul Credincios”, iar în 2004, i s-a decernat Ordinul Meritul Sportiv, clasa I.

Întrebări şi răspunsuri

Care din probele la care aţi concurat a fost preferata dumneavoastră?

Indubitabil, proba de 800 de metri. Era ceva special. Nu aveai timp să te relaxezi. Se zice că o probă de 800 de metri începe la ultimii 200 de metri şi se sfârşeşte la primii 200 de metri. Cele mai multe medalii pe care le-am câştigat sunt la această probă.
Consideraţi că sportivii din generaţia dumneavoastră erau mai motivaţi decât cei de astăzi?

Eu zic că da. Se fac şi greşeli la antrenamente. Juniorii sunt antrenaţi la limită acum şi reuşesc performanţe extraordinare. Vedeţi că reuşesc să câştige competiţii europene la categoria lor de vârstă. Când trec la seniori, se plafonează. Este drept că acum au şi alte preocupări. Acum se doreşte obţinerea unui loc cât mai bun în concurs  şi nu neaparat doborârea unui record.

Ce  îi place:

Oamenii care sunt deschişi, sinceri, comunicativi. Pot „citi” astfel de persoane. Asta contează foarte mult pentru mine.

Ce nu îi place:

Oamenii cu două feţe. Cei care nu sunt perseverenţi şi pentru care seriozitatea nu reprezintă o trăsătură de caracter. Persoanele care nu sunt corecte le trec în aceeaşi categorie.

Profil

Data naşterii: 14.01.1951

Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (1974)

Stare civilă: necăsătorită, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite