PORTRET/Laurenţiu Pandelescu- Coşarul care chiar aduce noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este primul „hornar" profesionist, cu atestat, din Galaţi. A urmat cursurile şcolii din Reghin, singura din România care specializează coşari.

Puţini sunt cei care nu cred în norocul pe care îl aduce hornarul. În general, cei care întâlnesc pe stradă un coşar îl ating, pentru a avea noroc tot anul. Gălăţeanul Laurenţiu Pandelescu a ales această meserie din cauza crizei. Înainte avea o mică afacere în domeniul aparatelor de gimnastică.

S-a reprofilat

„Panourile de baschet de la Liceul Pedagogic sunt făcute de mine. Pe piaţa românească sunt prea mulţi producători de aparate de gimnastică, aşa că am decis să-mi aleg alt domeniu de activitate. În 2009, am testat piaţa şi am mers pe un domeniu mai puţin exploatat. Am plătit şi urmat cursurile şcolii din Reghin, singura din România care specializează coşari. Când m-am întors la Galaţi, împreună cu asociatul meu, am pus imediat pe roate o afacere: curăţ hornuri", ne-a declarat Laurenţiu Pandelescu.

Coşar modern
Muncitor şi cu simţul răspunderii, coşarul s-a făcut cunoscut repede în Galaţi. Începând din 2010, a avut clienţi importanţi, precum Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, AFDJ, Vega, dar şi proprietarii unui mare număr de case. Tarifele pe care le percepe sunt în funcţie de amploarea lucrării.

„De exemplu, curăţarea unui coş cu înâlţimea de şase metri, al unei case de locuit, costă 110 lei. La Spitalul Judeţean a fost o lucrare mai dificilă şi a costat 3.600 lei. Eu am grijă să montez gura de vizitare şi tot ce trebuie. Sunt coşar profesionist. Am o răspundere foarte mare. La noi în Galaţi, sunt şi alţii care curăţă coşuri, dar nu au atestat", spune interlocutorul nostru.

image

Ţi-a ieşit coşaru-n drum...

Coşarul Laurenţiu Pandelescu nu mai are imaginea din cântec. Se deplasează cu autoutilitara şi are la îndemână o trusă cu scule din care nu lipsesc camera video pentru inspecţia coşului, diferite ustensile pentru curăţarea coşului şi detectorul de gaze, acvest arsenal făcând diferenţa dintre coşarul clasic şi cel european: ,,Eu pot da avize de bună funcţionare a coşului de fum, dacă acesta corespunde normativelor. Lucrăm profesionist, după proceduri bine stabilite, putem oferi consultanţă, efectuăm inspecţii video pe interiorul coşului".


După ce terminat şcoala din Reghin a trebuit să prezinte în faţa comisiei trei lucrări prin care să demonstreze că poate aplica practic tot ce a învăţat. „Prima lucrare a fost la Hotel Vega. Am curăţat 54 metri de coş de fum", spune cu mândrie primul coşar atestat din Galaţi.

Marea nemulţumire a lui Laurenţiu Pandelescu este aceea că meseria de coşar, deşi este una dintre cele mai vechi din lume, nu există în nomenclatorul de meserii al inspectoratelor teritoriale de muncă, fiind inclusă în categoria „Mici meşteşugari.

Întrebări şi Răspunsuri:

De ce este nevoie de meseria de coşar?

„Pentru că sunt blocuri şi instituţii care au centrale puternice, pe gaz, şi au nevoie de coşuri de evacuare. Hotărârea de Guvern 537 din 2007 obligă deţinătorul de coş de fum să-şi cureţe hornul de două ori pe an. Cele mai frecvente cauze pentru înfundarea coşurilor de fum sunt: neîntreţinerea coşului în urma utilizării îndelungate, folosirea improvizaţiilor, precum şi necurăţarea periodică a funinginii depuse. Din păcate, proprietarii nu-şi dau seama cât de important este ca hornul să fie curăţat şi verificat".

Este o meserie grea?

„Nu e un lucru simplu, mai ales când eşti nevoit să urci la patru metri înălţime şi să arunci o bilă grea de fier pe coşul plin de funingine. După ce cobor de pe casă nici eu nu mă recunosc. Sunt negru din cap până-n picioare".

Ce-i place: Îmi place să fiu aducător de noroc, bucurie şi prosperitate. Iubesc natura, să stau să privesc cum cresc florile. Îmi mai place frumosul, muzica bună, munca bine făcută şi oamenii responsabili. Cel mai mult apreciez seriozitatea nemţească. Asta aplic în tot ceea ce fac. Fără seriozitate, nu reuşeşti să faci nimic în viaţă.

Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii „cu gleznă de râmă", adică făţarnici, şi slugarnici. Mă întristează faptul că oamenii nu au grijă de vieţile lor şi nu-şi curaţă în mod periodic hornurile. Nu-mi place faptul că meseria de coşar nu există în nomenclatorul de meserii al inspectoratelor teritoriale de muncă. Este o meserie veche ca şi meseria de pălărier.

Profil:
Născut: 9 iunie 1961 
Studii: Liceul Industrial nr.2
Familie: un copil

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite