Galaţi: PORTRET Inspectorul bancar care dirijează coruri bisericeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: PORTRET Inspectorul bancar care dirijează coruri bisericeşti
Galaţi: PORTRET Inspectorul bancar care dirijează coruri bisericeşti

A colecţionat 700 de pagini cu partituri bisericeşti şi a format peste 200 de corişti de-a lungul a peste 30 de ani de activitate ca dirijor.

A vrut să se facă preot, dar nu a putut din cauza prigoanei comuniste. Securitatea avea misiunea să trimită după gratii cât mai mulţi preoţi iar Costică Şelaru nu a dorit să fie unul dintre ei.

Nu a putut totuşi să stea deoparte de cele sfinte şi în 1977 a înfiinţat un cor bisericesc, care cânta la capela cimitirului Eternitatea.

A început să compună repertorii corale pentru liturghia bisericească, dar a devenit şi un pasionat colecţionar de partituri bisericeşti.

Pe unde mergeam, luam partituri. Le-am scris de mână pe toate pentru că nu exista xerox pe vremea aceea”, ne declară Costică Şelaru. A devenit astfel autorul unui record greu de egalat după ce a scris nu mai puţin de 700 de pagini de partituri muzicale pentru corul bisericesc.

A donat toate partiturile corale

După ce a renunţat la preoţie, s-a angajat ca inspector bancar la Banca de Investiţii. Nici aici nu a scăpat de persecuţia comunistă.

La un moment dat a venit directorul la mine şi m-a întrebat dacă sunt dirijor la corul bisericesc. După ce i-am confirmat, mi-a spus că trebuie să aleg între funcţia de inspector şi cea de dirijor”, îşi aminteşte Costică Şelaru.

Nu putea renunţa la profesia de inspector pentru că avea o familie de întreţinut, dar până la urmă lucrurile s-au rezolvat de la sine.

După jumătate de an şi-a reluat activitatea ca dirijor şi nimeni nu a mai spus nimic. Nu a dorit ca munca sa de o viaţă să se piardă în vreun sertar şi i-a donat toate partiturile corale lui Carmen Mistreanu, care dirijează în prezent corul bisericesc de la biserica Pantelimon.

„În mintea mea se frământă melodiile bisericeşti”

Activitatea ca dirijor de coruri bisericeşti i-a adus notorietatea. Cele mai importante lăcaşe de cult din Galaţi unde a dirijat sunt bisericile „Adormirea Maicii Domnului”, Mavramol, „Sfântul Pantelimon” şi Ovidenia.

Mi-au trecut prin mână peste 200 de corişti”, ne povesteşte octogenarul. Coriştii l-au apreciat în mod deosebit pentru bunul simţ şi tactul care îl caracterizează pe Costică Şelaru.

 A fost adjunct al profesorului Nicolae Meiroşu, dirijorul cunoscutului cor „Filarmonia” din Galaţi. S-a retras nu pentru că a ajuns la o vârstă la care ar face bine să se dea deoparte, aşa cum s-ar putea crede, ci  pentru că soţia are nevoie de îngrijire constantă.

Noaptea când mă trezesc, încep să se frământe în mintea mea melodiile bisericeşti”, ne explică pasiunea care îl mistuie.

Chiar dacă nu mai dirijează, gălăţeanul va continua să meargă la biserică pentru a asculta corul cântând.

Ce îi place

Categoric, pun pe primul plan cinstea şi corectitudinea. Am fost un om căruia nu i-a plăcut să înşele pe nimeni. Nu m-am dezis niciodată. Am fost corect şi respectuos cu toată lumea.

Ce nu îi place

Detest manelele. Cred că ne distrug cultura muzicală şi influenţează negativ muzica. Îmi displace şi maniera în care unele persoane se exprimă la televizor. Cred că trebuie invitate persoane care ştiu cât de cât să se exprime şi să aibă un dram de civilizaţie.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă s-ar da timpul înapoi, aţi mai alege să fiţi preot?

Nu ştiu. E foarte complicat de spus. Chemarea există, dar nu ştiu cum aş face. Atunci exista prigoana comunistă şi studenţii fugeau de la seminar ca să nu fie arestaţi de Securitate.

De ce tinerii nu mai aleg să cânte în corul bisericesc, cum făceau odată?

Evoluţia televiziunii a influenţat foarte mult tineretul. Unii au luat ce-i bun, alţii numai ce este rău. Foarte mulţi părinţi lasă educaţia tineretului în grija şcolii şi a televizorului. Nu aşa se face. Trebuie să te ocupi serios de tineri pentru că altfel îi scapi din mână.

Profil

Născut: 11.05.1926, Galaţi

Studii: Seminarul Teologic din Galaţi, Facultatea de Teologie Bucureşti

Stare civilă: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite