PORTRET / Dr. Dumitru Cristea colecţionează obiecte scoase din pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din ţară, cu o carieră de peste 50 de ani, în care a extras din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor o sumedenie de obiecte.

Doctorul Cristea ne-a mărturisit că a ajuns să practice medicina în această specialitate, dintr-o întâmplare. A fost atras dintotdeauna de tehnicile chirurgicale care se realizează cu migală şi ar fi optat pentru ginecologie sau chirurgie vasculară, mai ales că i s-a transmis genetic, de la mama sa, o dexteritate ieşită din comun. Conjunctura a a făcut să se specializeze în otorinolaringologie, ramură a medicinei despre care a descoperit în timp că necesită dexteritate şi multă răbdare.


„ORL-ul, la fel ca şi alte specializări medicale precum cele chirurgicale, necesită o mare precizie a operaţiunilor realizate cu ajutorul mâinilor. Se lucrează adesea sub microscop, operaţiunile fiind de o extraordinară fineţe. Este nevoie de îndemanare. " explică reputatul medic şi cadru universitar.


35 de ani a condus secţia ORL
Doctorul Cristea a fost în cea mai mare parte a carierei sale şef al secţiei ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă, devenită ulterior clinică datorită implicării sale în activitatea didactică, la Facultatea de Medicină. Nu i-a fost uşor să conducă o secţie în care ajung cazuri deosebite, unele din judeţele limitrofe şi să se confrunte cu veşnicele lipsuri, de la medicamente şi materiale sanitare şi până la aparatură şi instrumentar medical.


„Şi dacă ar fi numai probleme logistice... Sunt şi alte deficienţe care apar în sistem, mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Sau şi mai grav, pleacă peste hotare pentru a-şi găsi mentorul" afirmă doctorul Cristea.


Colecţia obiectelor înghiţite sau aspirate
De-a lungul carierei, prin mâinile doctorului Cristea au trecut nenumăraţi pacienţi cu probleme care mai de care mai ciudate. Printre acestea şii „înecaţii" - persoanele care au fost la un pas de moarte după ce au înghiţit, aspirat ori şi-au băgat în nas sau urechi diverse obiecte şi evident accidentaţii. Intervenţia imediată şi mai ales aplicarea metodei corecte i-au asigurat doctorului Cristea succesele profesionale.


„Eu de exemplu prefer endoscopia. Este foarte avantajoasă pentru vizualizarea şi extragerea corpilor străini. Nu am avut aparatură, dar am facut rost de ea şi la nevoie, am adaptat-o în funcţie de necesităţi" a mai precizat specialistul.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum îşi poate câştiga respectul semenilor un medic ?
Este o chestiune de mentalitate. Iar mentalitatea se va schimba atunci când fiecare medic va fi conştient de poziţia lui în societate. Respectul se câştigă numai prin profesionalism. Sunt destui cei care se strecoară în această meserie fără să fie pregătiţi . Unii urcă în ierarhie fără să aibă înclinaţii nici măcar pentru management.


Este otorinolaringologia atractivă pentru tinerii medici ?
Da , din câte am constatat. Aş putea spune că ORL-ul e o specialitate puţin cam aglomerată pentru că la Facultatea de Medicină predomină studentele. Ele preferă specialităţile chirurgicale de fineţe.

Ce îi place:
Îmi plac mult călătoriile. Şi sportul îmi place, dar am puţin timp la dispoziţie. Am şi practicat tenisul şi înotul. De asemenea, îmi place să citesc şi în general tot ceea ce poate fi constitui „gimnastica minţii".


Ce nu-i place:
Îmi displace profund oportunismul. Am făcut puţină politică, din convingere, împărtăşind valorile liberalismului, căci şi meseria mea este una liberală, dar fără să urmăresc un scop. Nu sunt oportunist şi de aceea m-am şi retras din politică, sătul sa tot încasez bobârnace.

Profil:
Născut. 4 decembrie 1938, Galaţi
Studii. Facultatea de Medicină - Iaşi
Familie. Căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite