PORTRET/ Alexandra Stroia este profesoară de japoneză, la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra  brăileancă îi iniţiază pe 60 de gălăţeni în tainele gramaticii şi culturii nipone. Printre elevii săi se numără copii de zece ani, dar şi profesori universitari. 

La 24 de ani, Alexandra Stroia a fost selectată de Centrul Shogun ca să le predea japoneza gălăţenilor dornici să înveţe această limbă. Pasiunea tinerei pentru limba şi cultura niponă s-a născut în urmă cu şase ani, atunci când a descoperit anime-urile. 

Desenele animate japoneze au introdus-o pe fată, pe atunci elevă la liceul „Nicolae Iorga“din Brăila, în lumea templelor şi a gheişelor, lume al cărei mister a fascinat-o.  În timpul studenţiei la Universitatea româno-americană din  Bucureşti. Alexandra s-a înscris  la  cursuri de limba japoneză.

„La început mi s-a părut cam dificil. Nu înţelegeam logica gramaticii. Ei au adjective la trecut, de exemplu. Am muncit cu pasiune şi am fost aleasă studenta anului, pe când la alte materii nu aveam rezultate atât de bune“, spune tânăra profesoară.

Pentru performanţe deosebite, Alexandrei i s-a oferit şansa să călătorească în Ţara Soarelui- Răsare, la jumătate de preţ.  În 2010, tânăra a vizitat Tokyo, Osaka, Hiroshima şi Nagasaki. 

Acolo s-a simţit extrem de atrasă de oamenii pe care i-a cunoscut  şi a decis să-şi însuşească stilul de viaţă al acestora.

„Când am ajuns în Japonia, mi-am dat seama că  nu m-am născut unde trebuie. Oamenii de acolo nu adoptă o atitudine civilizată şi binevoitoare doar pentru că aşa le cere societatea, ci pentru că aşa simt cu adevărat. M-au impresionat cât de politicoşi şi respectuoşi sunt cu cei din jur“, povesteşte fata,  care şi-a schimbat culoarea părului în albastru, inspirată de un personaj dintr-un anime. 

Cu două luni  înainte de călătorie s-a lăsat şi de fumat, pentru că în cultura japoneză, o femeie cu ţigara în gură nu este bine privită, spune tânăra.

Chiar dacă a ajuns la un nivel avansat de studiere a limbii, Alexandra nu se opreşte aici. Stă cu burta pe carte câte patru ore pe zi pentru ca iarna să susţină Japanese language proficiency test, un examen care se dă o dată pe an.  Tinde spre nivelul 2, pe o scară de 5 la 1. Până atunci, tânăra trebuie să facă faţă unei provocări: să  le predea japoneza unui număr de 60 de gălăţeni care-i împărtăşesc pasiunea.

 „Vor să înveţe pentru că le place, nu pentru că se simt obligaţi“, afirmă Alexandra. La ore s-au înscris şi câţiva profesori.

 Pe termen lung, tânăra absolventă a facultăţii de Economie a Turismului şi-a propus să mai viziteze de câteva ori Japonia, iar mai apoi să deschidă o agenţie de turism în acasă care să-i ajute pe români să călătorească mai uşor în ţara îndepărtată.

Ce-i place: 

Îmi plac oamenii înţelegători, zâmbitori, cu care am pasiuni comune.  Aşa sunt şi eu. Cu acest gen de persoane ne înţelegem doar din priviri. În timpul liber cânt la pian sau la chitară, împreună cu prietenii. De asemenea, ador să mă plimb cu rolele prin parc şi să înot la bazin.

Ce nu-i place: 

Nu-mi place să-mi pierd timpul degeaba, pentru că sunt foarte activă. Detest călcatul rufelor şi tot ceea ce înseamnă bucătărie. Nu am răbdare să pregătesc ingredientele, să curăţ legumele, iar după masă să spăl vasele.  Nu suport manelele şi telenovelele, oamenii care stau mereu încruntaţi şi cei care afişează o atitudine arogantă fără motive.

Întrebări şi răspunsuri: 

Ce- au spus  părinţii despre pasiunea ta?

Mama ne-a dat libertatea mie şi surorii mele să încercăm pe pielea noastră tot ce ne dorim. Am urmat şi cursuri de pian. M-a susţinut financiar atunci când am plecat în Japonia.

Predarea necesită şi unele abilităţi didactice. De unde le posezi? 

Sunt anul doi la Pedagogie, la masterat, la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi.

Care este deosebirea dintre români şi japonezi, în opinia ta?

Românii sunt mai liberi în exprimare. În Japonia programul la şcoală sau muncă este foarte rigid. De pildă, cei care vor să reuşească să intre la o facultate dorm  4 ore pe noapte.

PROFIL: 

Născută.  7. 11. 1986, Brăila

Studii.  Licenţiată în Economia Turismului la Universitatea româno-americană din Bucureşti

Famile. Necăsătorită

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite