Oţelul Galaţi îşi schimbă proprietarii după jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Stan (dreapta) vrea să preia din acţiunile lui Ionel Borş
Marius Stan (dreapta) vrea să preia din acţiunile lui Ionel Borş

Timp de 47 de ani, campioana României a fost cunoscută ca fiind echipa Combinatului Siderurgic din Galaţi. La sfârşitul acestui an, clubul de la malul Dunării va avea alţi patroni.

Substratul conflictului dintre directorul general al Oţelului, Marius Stan, şi preşedintele CA, Ionel Borş, este cu totul altul decât cel speculat în ultima vreme. Stan a intrat într-un concediu forţat de o săptămână pentru că nu şi-a dorit ca actualii acţionari, în frunte cu Borş, să rămână la echipă şi după retragerea sprijinului financiar al Combinatului.

Contractul de sponsorizare cu Arcelor  Mittal, în valoare de 2,5 milioane de euro pe an, se încheie la 31 decembrie 2011 şi nu va mai fi prelungit. Motivul? În momentul privatizării din 2001, clubul Oţelul n-a constituit un obiectiv pentru Lakshmi Mittal, dar indianul a promis că nu va lăsa echipa de izbelişte, cel puţin câţiva ani. După un deceniu, de la Londra s-a dat însă semnalul că e timpul ca robinetul cu bani să fie oprit.

Cine sunt actualii proprietari?

„Hotărârea lor de a-şi retrage sprijinul financiar este una fără echivoc, este o hotărâre pe care au luat-o mai demult, de aproximativ un an. Am primit un mandat ferm din partea domnului director Le Gall pentru găsirea de noi investitori. Acţionarii actuali, care n-au investit nici măcar un leu aici, îşi vor pierde rolul în piesă. Nu vor lua banii de la Liga Campionilor! Teoretic, cei cinci puteau să ceară dividende din tot ce se câştigă de la UEFA. Şi atunci păţeam ca Unirea Urziceni, fără doar şi poate", a explicat Marius Stan.

Actualul acţionariat îi cuprinde pe Ionel Borş (country-manager la Mittal), Nicu Radu (fost director de investiţii la Mittal), Mirela Gătin (director juridic la Mittal), Aurelian Mocanu (inginer-şef la Mittal), Ioan Ungureanu (fost director de furnale la Mittal), fiecare cu 19,2%, respectiv vechea asociaţie non-profit, cu 4%.

Marius Stan va fi şi el acţionar

Stan, care vrea să devină şi el acţionar, a început deja negocierile cu mai mulţi oameni de afaceri, care ar urma să devină noii proprietari ai echipei. Unul dintre ei este Radu Călin, care a mai investit şi la Poli Iaşi, însă pe listă mai sunt primarul Buşteniului, Emanoil Savin, fost investitor la Unirea Alba Iulia în urmă cu şase ani, respectiv Corneliu Istrate, patronul Vega '93, o altă prezenţă constantă în topurile „Forbes." 

"Ţin să specific că banii din Ligă nu au venit, deci încă nu i-am furat! M-a mâhnit foarte mult ce s-a spus despre mine.''
Marius Stan director general Oţelul Galaţi

"Să nu uităm că Borş este omul datorită căruia Oţelul a primit sponsorizări. Fără el, banii de la Mittal nu ajungeau la club.''
Nicu Boghici fost preşedinte Oţelul Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite