În meciul salariilor, Manchester United-Oţelul Galaţi: 100-1. „Diavolii“ iau într-un an cât Oţelul într-un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rooney (stânga) şi  Anderson au fiecare  un salariu cât bugetul  Oţelului pe un an
Rooney (stânga) şi Anderson au fiecare un salariu cât bugetul Oţelului pe un an

Cu un buget în jurul a patru milioane de euro, gălăţenii îşi măsoară forţele cu cea mai bogată echipă a lumii, cu încasări anuale de peste 400 de milioane de euro. Tezaur este termenul cel mai potrivit pentru a-i descrie pe oaspeţii de azi de pe „Arena Naţională“.

Manchester United a ajuns din nou în România, după şapte ani, în cel mai fericit moment din era „Glazer", începută în 2005. Nici măcar în 2008, când au câştigat Liga Campionilor, „diavolii" n-au stat atât de bine la capitolul financiar. Practic, este abia al doilea an când holdingul american de la conducerea britanicilor a raportat profit, în ciuda datoriilor imense agăţate ca o piatră de moară (peste 300 de milioane de euro).

Manchester United este mai întâi de toate o maşină de făcut bani, în fiecare stagiune gruparea de pe „Old Trafford" strângând peste 400 de milioane de euro, majoritatea venind din vânzări de bilete, drepturi de televizare, contribuţii ale sponsorilor, plus alte activităţi de marketing.

Un brand de peste un miliard de euro

Aşadar, un buget ameţitor, la care o echipă din România precum Oţelul Galaţi ar putea spera în 100 de ani. De altfel, conform prestigioasei reviste „Forbes", niciun alt brand sportiv din lume nu se ridică la nivelul lui Manchester United, cotat pe piaţa financiară la un miliard şi jumătate de euro.

Trupa pregătită de Ferguson a fost declarată pentru al şaptelea an la rând cea mai bogată echipă de fotbal din lume. În aceste condiţii, dacă va renunţa la „diavoli", aşa cum se speculează, magnatul Malcolm Glazer şi-ar putea dubla investiţia iniţială din 2005, când i-a cumpărat pe englezi cu 700 de milioane de euro.

Stan: „Nu ţinem cont de bugete"

„Încercăm să nu ne facem griji pentru aceste diferenţe de bugete. Vrem să părăsim competiţia cu capul sus şi să câştigăm respectul adversarilor", a spus preşedintele campioanei României, Marius Stan, înainte de „dubla" de foc cu Manchester United.

Din păcate, nici situaţia din grupă n-o ajută pe Oţelul, care după tragerea la sorţi spera să-i prindă pe „diavoli" relaxaţi, într-un moment în care aceştia ar fi avut punctaj maxim. După 1-1 cu Benfica şi 3-3 cu Basel, numai de relaxare nu poate fi vorba în tabăra lui Sir Alex Ferguson.

Experimentatul manager scoţian ştie că orice punct pierdut contra Galaţiului, la Bucureşti sau la Manchester, ar putea însemna compromiterea şanselor de calificare în optimi şi, implicit, o adevărată „gaură" financiară în vistieria lui United.

De unde vin banii la United

Încasări în urma meciurilor  30%
Încasări media  37%
Încasări comerciale  33%

Acum şapte ani, Ferguson l-a remarcat pe Semeghin



La 11 august 2004, pe vechiul stadion „Naţional" Manchester se impunea cu 2-1 în faţa campioanei României de la acea oră, Dinamo, în turul al treilea preliminar al Ligii. „Câinii" au deschis scorul în minutul 9, la o fază în care Fortune a deviat în propria poartă mingea expediată de Dănciulescu. Până la pauză, Giggs a egalat, pentru ca golul victoriei, de fapt un autogol al lui Alistar, să fie marcat în minutul 70.

La final, Ferguson l-a evidenţiat pe fundaşul stânga de la Dinamo, Dorin Semeghin (foto), jucător care evoluează, astăzi, la 32 de ani, în divizia C, la Rapid CFR Suceava. „Regret că n-am ştiut să profit de laudele lui Ferguson. Am rămas doar cu amintirile, dar şi cu tricourile lui Giggs şi Scholes, de la cele două meciuri", a mărturisit Semeghin. În retur, „diavolii" s-au impus cu 3-0, prin golurile lui Alan Smith (2) şi David Bellion.

Dinamo 1
Gaev - I. Bălan (Bălţoi 80), Ciobotariu (Galamaz 28), Alistar, Ad. Iordache, Semeghin - Fl. Petre, Mărgăritescu (L. Goian 53), Tameş - Cl. Niculescu, Dănciulescu.
Antrenor: Ioan Andone

Manchester United 2
Howard - G. Neville, Silvestre, R. Keane, Fortune - Fletcher (Miller 55), O'Shea, Scholes (Forlan 89), Giggs (P. Neville 82) - A.Smith, Djemba-Djemba.
Antrenor: Alex Ferguson

Goluri: Fortune 9 (autogol) / Giggs 37, Alistar 70 (autogol)
Stadion „Lia Manoliu": 55.000
Arbitru: Paulo Manuel Gomes (Portugalia)

Jucătorul Dorinel este coşmarul lui Giggs

Partida din această seară va reprezenta şi o reîntâlnire între antrenorul gazdelor, Dorinel Munteanu (foto), şi legendarul jucător din lotul lui United, Ryan Giggs. Cei doi s-au confruntat pentru prima oară în urmă cu 19 ani. La 20 mai 1992, România zdrobea Ţara Galilor cu 5-1, într-un meci în care „Neamţul" a fost integralist, iar Giggs, intrat în repriza secundă, a fost chiar adversarul direct al lui Munteanu.

Acum şapte ani, Ferguson l-a remarcat pe Semeghin



Apoi, la 17 noiembrie 1993, tricolorii s-au impus şi în deplasarea de la Cardiff, scor 2-1. De această dată, Giggs a fost integralist, în timp ce „Munti" a intrat pe gazon în ultimul sfert de oră. Nici englezii nu-l au la inimă pe tehnicianul Oţelului. Din postura de internaţional, el a bifat două victorii în faţa naţionalei Angliei: 2-1 la CM 1998 şi 3-2 la Euro 2000, când a şi reuşit să înscrie.

Mai joacă încă un an

Ryan Giggs, care va împlini 38 de ani peste o lună, nu prea vrea să se gândească la retragere. Mijlocaşul a îmbrăcat pentru prima oară tricoul „diavolilor" în 1991, într-un meci cu Everton, chiar pe „Old Trafford". De atunci şi până astăzi a câştigat de 12 ori campionatul, dar şi două Ligi ale Campionilor.

„După Crăciun, voi merge în biroul lui Sir Alex şi vom discuta despre prelungirea contractului scadent în vara lui 2012. Am o relaţie extraordinară cu el. Vreau să joc în continuare. Nu mă interesează nimic altceva decât să joc pentru Manchester United", a mărturisit Ryan Giggs.

Alte date statistice

Sir Alex Ferguson a vizitat pentru prima oară România în 1981, din postura de antrenor al echipei scoţiene Aberdeen, care s-a impus cu scorul general de 5-2 în faţa formaţiei FC Argeş, în turul al II-lea al Cupei UEFA. În România, scorul a fost egal, 2-2.

Dorinel Munteanu a marcat în 1995 două goluri, pentru 1. FC Köln, într-o victorie cu 8-0 obţinută în faţa englezilor de la Tottenham Hotspur, în Cupa Intertoto.

„Oţelarii" Ionuţ Neagu şi Cornel Râpă s-au duelat în 2010 cu „diavolii" Tom Cleverley, Phil Jones, Danny Welbeck şi Chris Smalling, într-o „dublă" România - Anglia, din preliminariile Campionatului European rezervat echipelor de tineret.

Se vând bilete şi azi

În tribunele „Arenei Naţionale" se vor afla, diseară, 1.500 de britanici. Cum s-a ajuns la această situaţie? „Englezii rezervaseră 10.000 de bilete, dar n-au vândut decât 1.500", ne-a explicat directorul de marketing al Oţelului, Dragoş Ghiuţă. Tichetele returnate de „diavoli" au fost puse în vânzare la casele stadionului care vor rămâne deschise, inclusiv azi, până la ora 19.00. Suporterii campioanei din Galaţi care şi-au achiziţionat bilete la meci au la dispoziţie 14 autocare, închiriate de către club, pentru a face deplasarea. Plecarea este programată, azi, pentru ora 14.00, de pe platoul de la McDonald's.

Rio Ferdinand (foto)n-a venit la Bucureşti. Veteranul de 33 de ani este indisponibil pentru partida din această seară. El n-a făcut parte din lotul de 23 de jucători deplasat de antrenorul „diavolilor".

Dorinel Munteanu



Alex Ferguson a descifrat Oţelul.  „Am făcut rost de toate înregistrările necesare cu meciurile lor. Cel mai important lucru e faptul că au schimbat gazonul pe «Arena Naţională». Arată bine acum şi e la standarde potrivite. Trebuie să câştigăm ambele meciuri cu Oţelul, fiindcă avem doar două puncte acum în Ligă", a spus Ferguson.

Sergiu Costin nu vrea amintiri cu „diavolii". Căpitanul Oţelului a încercat să fie optimist înaintea meciului din această seară. „Traversăm o criză de formă, dar trebuie să o depăşim. Problema e la noi, la jucătorii, pentru că nu am reuşit să atingem nivelul din sezonul trecut. Totuşi, vreau să cred că ne putem reveni chiar în meciul cu Manchester United", a spus stoperul. „Sper să nu ne facem de râs. Acesta este obiectivul nostru principal, nu să facem schimb de tricouri cu vedetele englezilor la final", a afirmat Costin.

Temperaturi scăzute la ora meciului! Organizatorii estimează că 35.000 de oameni se vor afla în tribunele stadionului pentru a urmări meciul Oţelul - Manchester United. Spectatorii ar trebui să vină la stadion pregătiţi să înfrunte frigul. Potrivit rapoartelor meteo, la ora partidei, în Capitală vor fi 2-3 grade Celsius. Accesul fanilor pe „Arena Naţională" este permis începând cu ora 19.00.

Rio Ferdinand
Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite