Galaţi: Ortopedul care cântă folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Ortopedul care cântă folk
Galaţi: Ortopedul care cântă folk

În decursul a 34 de ani de activitate muzicală, medicul a susţinut  30 de concerte şi a cântat în recital cu Mircea Baniciu şi cu Gheorghe Gheorghiu.

A început să cânte în 1975, la liceu. „Am pus mâna pe o chitară şi am compus nişte piese”, ne declară cu umor Bogdan Stancov.

Şi-a început cariera muzicală cântând folk clasic, cum se obişnuia la Cenaclul „Flacăra”. Talentul său muzical nu a trecut neremarcat. Anul 1977 i-a adus prima recunoaştere a talentului muzical, premiul doi la un festival de folk organizat de regretatul George Genes, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi.

Culmea „gloriei” o va cunoaşte cântând în recital alături de Mircea Baniciu şi Gheorghe Gheorghiu.

Eram atât de emoţionat, că nu ştiam ce să mai fac. Mircea Baniciu a venit şi m-a liniştit”, îşi aminteşte Bogdan Stancov. A urmat colaborarea de-o vară cu grupul folk „Cantemir”, din care făceau parte printre alţii Marian Corjos şi Cristi Diamant.

Nici în armată, „microbul” numit muzică folk nu i-a dat pace. A participat la un concurs organizat de Ministerul Apărării şi s-a clasat pe locul trei pe ţară.

Şi-a vândut „basul” ca să devină „om serios”

A dorit să urmeze şi o carieră, alta decât cea muzicală şi aşa a ajuns să se înscrie la Facultatea de Medicină în 1978. Un an mai târziu îşi încânta colegii, la seratele studenţeşti, împreună cu Mihaela Bustuchină. 

În 1981,  îşi înfiinţează prima trupă de jazz-rock -„Tentacule”. „Cântam o muzică atractivă, care <> lumea de scaune. De aici şi denumirea formaţiei”, ne explică Bogdan.

După terminarea Facultăţii de Medicină, a luat decizia radicală de a-şi vinde chitara-bas. „Doream să devin om serios”, ne spune Bogdan. Cariera sa de folkist a cunoscut un nou moment important după ce a cântat pe aceeaşi scenă cu „Sfinx”, „Timpuri Noi” şi formaţia „Gong”.

A ajuns până în finala Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti la Iaşi. Nu poate trăi fără muzică, astfel că ajutat de doi prieteni, Ciprian Postolache şi Daniel Bordeiu, a schimbat din nou repertoriul şi a început să cânte blues acompaniat de muzicuţă.

Cariera este la fel de importantă

În 1985, şi-a început cariera de medic ca stagiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi. Din 1991, a început să lucreze ca medic secundar la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Acum este medic ortoped la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi, dar colaborează şi cu Spitalul CFR.

În 2006, a creat trupa „Jam Band United” împreună cu Daniel Bordeiu, Silviu Matală, Lulu Satnoianu, trupă care a rezistat până în 2008.  Avea să participe la crearea trupei „Strada Mare”, cu care cântă şi în prezent compoziţii prelucrate în stil folk şi country-folk. A scos un single cu două piese, iar acum lucrează la definitivarea primului său album, care speră să fie gata până la sfârşitul lunii noiembrie.


Profil

Data naşterii: 19 iulie 1959-Iaşi

Studii: Facultatea de Medicină Generală Bucureşti (1985)

Stare civilă: necăsătorit

Ce îi place

Îmi doresc sinceritate şi onestitate la oameni. Vă pot spune că toţi prietenii mi-au sărit în ajutor la nevoie, dar şi la bucurii. Astfel de oameni vreau lângă mine.

Ce nu îi place

Nu îmi place minciuna, zâmbetul de faţadă, linguşeala, dar şi lipsa de cultură. Mă enervează când vorbesc cu unii despre ceea ce fac, dar este evident că nu ştiu despre ce vorbesc.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă medicina, cu muzica?

Absolut perfect. Orice pasiune te ajută să ieşi din tiparul zilnic. Cele mai mari realizări, în muzică, le-am avut cu prietenii, dar şi profesia mi-a adus multe satisfacţii. Ortopedia este 90% muncă de reconstrucţie.

Este greu să scoţi un album de muzică folk?

Foarte greu. Este multă muncă în spatele unui album. Fără colegii mei din trupă nu aş fi reuşit să fac nimic. Când vedeţi diverşi artişti, care spun că au scos nu ştiu ce album singuri, nu este tocmai adevărat. În spatele lor, este o întreagă muncă de echipă. Doar cu ajutor au ajuns să se facă cunoscuţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite