Expoziţie inedită la Galaţi:Opt artişti nonconformişti fac opere de artă din gunoi
0Mai mulţi tineri plasticieni din Galaţi demonstrează publicului, „pe viu", cum se pot face sculpturi extraordinare din materiale adunate de la pubela cu gunoi. Artiştii vor, astfel, să atragă atenţia asupra protejării mediului, într-o ţară în care nu se pune aproape deloc preţ de reciclare şi pe ocrotirea naturii.
Bidoane din plastic, deşeuri din fier, plase de ţânţari, bucaţi de lemn, materiale plastice şi din aluminiu, cutii goale de bere. Toate au fost scoase , de-a valma, din centrele de colectare a gunoiului pentru a fi folosite la realizarea unor opere de artă care vor fi amplasate în parcurile din oraş.
Opt plasticieni gălăţeni vor folosi doar astfel de materiale în cadrul unei tabare de creaţie plastică aflată în derulare la Galaţi şi intitulată „Alandala".
Ţine până pe 14 august
Evenimentul este organizat la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Accesul vizitatorilor, până pe 14 august, data când lucrările trebuie finalizate şi predate „la cheie", este gratuit.
Tinerii plasticieni vor, prin intermediul lucrărilor realizate din deşeuri, să tragă un semnal de alarmă asupra poluării mediului înconjurător.
„Din păcate tradiţiile nu se schimbă de la o zi la alta. Noi încercăm să fim un exemplul în primul rând pentru tineri şi copii, pentru că peste câţiva ani aceştia vor fi adulţi şi poate vor proteja mai bine mediul înconjurător", ne-a declarat Eduard Costandache, plastician şi unul dintre organizatorii evenimentului.
Una dintre lucrările surprinzătoare din tabăra de creaţie este cea denumită „Ţestoasa", care este realizată de Adrian Vădeanu.
Artistul nu foloseşte piatră, lemn sau bronz pentru a realiza această sculptură. Principalele sale materiale de lucru, din care va realiza carapacea ţestoase sunt cutiile de ulei de palmier aruncate la gunoi.
"Sincer, proiectul era să fac ţestoasa din cutii de bere, dar la punctul de colectare am găsit cutii mai mari, cele de ulei de palmier. Mi-au plăcut şi le-am luat", ne-a explicat artistul.
Ţestoasa sa originală mai este realizată din tablă, materiale feroase (care alcătuiesc scheletul reptilei), picioarele sunt realizate din deşeuri de aluminiu, în timp ce capul va fi un far vechi. Toate aceste materiale au fost luate de la gunoi.
O altă lucrăre aparţine Mihaelei Lefterache. Această încearcă să realizeze din deşeuri un microscop, iar globul pământesc să fie aşezat în faţa obiectivului. Platbandă şi cutiile de cosmetice, parfumuri în general, sunt principale materiale folosite de plasticiană.
Gratis în ţară, plătiţi regeşte „afară"
Deşi toţi artiştii lucrează cu mare pasiune, munca lor este voluntară. În plus, niciunul nu crede că în viitor va scoate bani din astfel de lucrări neconvenţionale.
„Astfel de instalaţi sunt destinate spaţiului verde, prin urmare nu pot fi destinate decât persoanelor fizice cu grădini mai mari. Aici apare o problemă. Credeţi că românii vor fi dispuşi să aibă în curte o lucrare din deşeuri, chiar dacă ar fi extraordinară?", întrebă, pe jumătate retoric, artista Sorina Vădeanu.
În schimb, în statele din Vest astfel de lucrări monumentale sunt evaluate până la preţuri de 15.000-20.000 de euro, în timp ce o lucrare de mică anvergură este vândută cu 1.200-1500 de euro, conform unor site-uri specializate ca www.johndahlsen.com sau www.sculptureinthevineyards.blogspot.com.
La tabără de creaţie poţi să vezi cum se naşte arta
În cadrul taberei de creaţie organizată la Galaţi, vizitatorii pot vedea zilnic modul de evoluţie a unei opere plastice realizate din, să zicem aşa, „materiale neconvenţionale" (ca să nu spunem ,direct, gunoi). Accesul vizitatorilor este liber, iar artiştii sunt dispusşi să răspundă la orice întrebări.
„Dacă în prima zi erau aici doar mormane anonime de fier şi de deşeuri, în ultima zi, când lucrările vor fi gata, viom putea vorbi despre identitate, despre idee, despre sugestie. În plus faţă de asta, este foarte de urmărit această evoluţie, de la nimic la sublim", ne-a declarat plasticianul Eduard Costandache.
Lucrările realizate în cadrul acestei tabere de creaţie vor fi prezentate gălăţenilor în cadrul unei caravane auto care va străbate oraşul în lung şi-n lat. Apoi lucrările vor fi expuse în curţile celor trei instituţii muzeale din Galaţi, este vorba de Muzeul de Istorie, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi Muzeul de Artă Vizuală.