Oportunităţi pentru cadrele didactice de a lucra un an în Marea Britanie ca profesori-asistenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluburile de la British Council fac înscrieri
Cluburile de la British Council fac înscrieri

Programul se adresează profesorilor sau studenţilor care se pregătesc să devină profesori şi sunt în curs de finalizare a studiilor, pentru a lua parte la programul de formare profesională şi de acumulare de experienţă de muncă într-o şcoală britanică în calitate de profesor asistent.

Sunt invitaţi, în special, profesorii din aria următoarelor discipline: matematică, ştiinţe, tehnologia informaţiei, design şi tehnologie, artă, muzică, sport şi educaţie fizică şi învăţătorii. Ocazional, există locuri libere pentru profesori de limba franceză, germană, spaniolă sau istorie şi geografie.

Majoritatea locurilor sunt pentru profesori de gimnaziu şi liceu (elevi cu vârste cuprinse între 11 - 18 ani), dar există şi unele locuri pentru clase de elevi mai mici, cu vârste cuprinse între 7 - 11 ani şi ocazional pentru grădiniţă.

Cazarea este asigurată de şcoala gazdă, de obicei în internate, unde profesorul asistent va avea statutul de tutore rezident pentru copii. Masa va fi în mod normal oferită pe durata cursurilor. Profesorii pot lua masa împreună cu ceilalţi tutori rezidenţi şi elevi cazaţi în internat.

Cât priveşte veniturile, profesorii nu vor primi salariul unui profesor titular, dar nu vor primi mai puţin decât salariul minim calculat pe an (182.40 de lire/săptămână, pentru anul şcolar în curs).

Profesorii vor trebui, de asemenea, să plătească o contribuţie modică la Asigurările de Stat, pentru a avea dreptul de a beneficia gratuit de toate tipurile de tratamente medicale prevăzute de către Serviciul Medical de Stat, cu excepţia tratamentului stomatologic, care nu este acoperit. Candidaţii selectaţi îşi vor acoperi singuri cheltuielile de călătorie pentru plecarea şi întoarcerea din Marea Britanie.

Taxa - 980 de lire

Cadrele didactice ale căror candidaturi sunt acceptate şi vor ocupa locuri în şcolile britanice vor fi invitate să contribuie cu suma de 980 de lire pe parcursul anului pentru a acoperi o parte din costurile suportate direct în beneficiul lor. Aceasta înseamnă aprox. 19 lire/săptămână. Menţionăm că nu se solicită suma totală în avans, plata putându-se realiza în două tranşe: prima rată de 490 lire trebuie achitată până la 1 decembrie 2012, iar cea de-a doua, de 490 lire, până la 1 martie 2013. Astfel, nu va fi necesar ca sumele de bani să fie transferate în avans din România către Marea Britanie, profesorii putând aştepta până când vor fi plătiţi de propriile şcoli.

Prin urmare profesorii vor rămâne cu suficienţi bani pentru uz propriu, după ce costurile de cazare şi masă vor fi acoperite. Această sumă este suficientă pentru ca dascălii să-şi permită să iasă cu prietenii în oraş, pentru a merge la teatru sau la meciuri de fotbal, pentru a cumpăra haine la reducere şi pentru a călători în diverse locuri interesante din ţară.

Înscrierile la acest program trebuie să includă formularul completat (se găsşste la adresa: http://www.britishcouncil.org/ro/romania-professional-development-teacher-development-headmasters-conference.htm ), cu o fotografie tip paşaport ataşată, un CV complet (care sa conţină inclusiv adresa poştală şi adresa de e-mail), o copie după diploma de absolvire a facultăţii şi o scrisoare de intenţie.

Solicitanţii trebuie, de asemenea, să trimită scrisori de recomandare de la doi referenţi. Pentru profesori, scrisorile de recomandare pot fi scrise de şeful de catedră, directorul şcolii sau inspectorul de specialitate. Studenţii vor depune in locul copiei după diplomă, o adeverinţă că sunt studenţi precum şi o fotocopie a certificatului de absolvire a modulului pedagogic.

Interviurile vor fi organizate de către coordonatorul din British Council, Romania. Candidaţii care vor întruni condiţiile necesare vor fi anunţaţi telefonic la începutul lunii ianuarie si vor fi intervievaţi de un membru HMC din Marea Britanie. Interviurile vor avea loc în luna ianuarie/februarie 2012 la sediul British Council din Bucureşti. Apoi candidaţii vor fi anunţaţi dacă au fost acceptaţi in programul HMC de către administratorul HMC din Marea Britanie, în perioada cuprinsă între luna martie-sfârşitul lunii mai 2011.

Candidaţii selectaţi după interviu vor fi invitaţi la colegiul Fitzwilliam din Cambridge, între 31 august - 3 septembrie 2012, pentru perioada de orientare, alături de alţi profesori asistenţi din Centrul sau Sud-estul Europei. Aceştia se vor deplasa în Marea Britanie în ziua de 31 august - dacă nu vor fi anunţaţi altfel de către şcolile care îşi încep programul înainte de aceasta dată.

Pentru detalii suplimentare, puteţi vizita site-ul http://hmc.org.uk/projects/.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite