Oficiului Român pentru Imigrări a împlinit patru ani de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţii au acces la internet non-stop
Refugiaţii au acces la internet non-stop

Oficiului Român pentru Imigrări (O.R.I.) aniversează, azi, 7 Aprilie, 4 ani de activitate în domeniile migraţiei, azilului şi al integrării străinilor în România.

Tot astăzi, se împlinesc 130 ani de la promulgarea primei Legi asupra străinilor, publicată în M.O nr. 6 din 7 aprilie 1881, lege prin care a fost reglementat pentru prima dată în România regimul juridic al cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul ţării.

CITEŞTE ŞI:

Refugiaţii care trăiesc alături de noi

Constituit la data de 26.06.2007 prin reorganizarea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi şi a Autorităţii pentru Străini, Oficiul Român pentru Imigrări este singura instituţie responsabilă cu gestionarea unitară a problematicii imigraţiei şi azilului pe teritoriul tării.

Ziua de 7 aprilie a fost stabilită ca zi aniversară a Oficiului Român pentru Imigrări prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 373 din 28 decembrie 2007 publicat în Monitorul Oficial nr. 16 din data de 09 februarie 2008, avându-se în vedere importanţa pe care o acordă Uniunea Europeană instituţiei imigrării, la nivel european şi în mod implicit la nivelul statelor membre.

Cu acest prilej, angajaţii ORI vor fi recompensaţi pentru activitatea desfăşurată prin înaintare în grad profesional şi acordarea unor diplome de merit.

Din punctul de vedere al organizării, ORI gestionează la nivel central şi în fiecare judeţ al ţării, servicii/birouri în interesul străinilor şi al comunităţii, cu compentenţă în reglementarea dreptului de şedere, încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor, prevenirea şi combaterea şederii ilegale şi muncii la negru, pe teritoriul României.

De asemenea, administrează cinci centre pentru cazarea solicitanţilor de azil şi a refugiaţilor - la Bucureşti, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, precum şi două Centre de cazare a străinilor luaţi în custodie publică - la Bucureşti şi Arad.

Unic în Europa, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, administrat de Oficiul Român pentru Imigrări, reprezintă concretizarea Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la Bucureşti la 8 mai 2008.

Numărul total al cetăţenilor străini aflaţi pe teritoril României este de aproximativ 90.000. Dintre aceştia 60.000 aparţin statelor terţe iar 30.000 comunităţii europene şi Spaţiului Economic European (SEE).

Ţările de origine din care provin cei mai mulţi străini sunt: Republica Moldova, Turcia şi China.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE) la educaţie (studenţi), angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Cea mai mare parte a străinilor care şi-au stabilit reşedinţa temporară sau permanentă pe teritoriul României preferă să locuiască în Municipiul Bucureşti. De asemenea, sunt preferate marile centre universitare Iaşi, Cluj, Timiş şi Constanţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite