Galaţi: Obiect unicat din epoca de piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Obiect unicat din epoca de piatră
Galaţi: Obiect unicat din epoca de piatră

Muzeul Brăilei deţine un pandativ dintr-o scoică care se găseşte numai în Marea Egee. Obiectul a fost descoperit la Însurăţei, într-o aşezare din epoca pietrei.

Pandantivul este lucrat dintr-o singură valvă de scoică rară, spondylus gaederopus,  care trăieşte numai în apele calde ale Mării Egee şi are mai multe perforaţii.

Piesa a fost descoperită în urmă cu patru ani, în timpul unor cercetări arheologice la Însurăţei. Atunci, printre resturi de pereţi prăbuşiţi ai unei locuinţe, a fost scos la iveală pandantivul din scoică unic până acum pe teritoriul României.

„În opinia noastră, această piesă este un pandantiv care a fost purtat multă vreme. Dispunerea perforaţiilor, precum şi faptul că perforaţiile mai vechi s-au spart, ne fac să credem că perforaţiile de la cele două capete erau utilizate pentru introducerea unui şnur, iar cele trei perforaţii dispuse la baza pandantivului erau utilizate pentru susţinerea altor piese de podoabă”, spune dr. Stănică Pandrea, şeful secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Brăilei.

Site arheologic important la Însurăţei


Pe teritoriul orașului Însurăţei, în lunca Călmăţuiului, la circa şapte km. de oraş, se află două popine (movile de pământ).

„Azi au aspectul unor movile ce se înalţă în lunca joasă, dar în preistorie erau două ostroave înconjurate de lacuri, bălţi şi de mai mai multe braţe ale Călmăţuiului. Pe aceste două popine există două aşezări ce datează dinn epoca de piatră, circa 4500 – 4000 îChr”
, punctează dr. Stănică Pandrea.

Cercetările arheologice întreprinse aici au scos la lumină vestigii importante. Au fost descoperite urme de locuinţe, unelte din piatră şi os, vase din lut ars, figurine antropomorfe și zoomorfe ce aparţin unei mari civilizaţii a epocii pietrei: Gumelniţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite