La Oancea, şcoala se face pe cheltuiala profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria nu are bani de telefon, detergenţi sau de consumabile şi abia achită curentul electric. Cei mai afectaţi sunt profesorii navetişti care dau mai bine de jumătate din salariu pe transport

Sărăcia din unele comune ale judeţului Galaţi a atins cote alarmante! Din cauza încasărilor foarte mici la bugetul local, dar şi a zgârceniei Consiliului Judeţului, Primăria Oancea este în imposibilitatea de a plăti naveta dascălilor, precum şi o bună parte din utilităţile şi consumabilele de care şcoala are nevoie.


"De doi ani de când sunt director la Şcoala din Oancea, am plătit din propriul meu buzunar factura la telefonul fix. De asemenea, împreună cu ceilalţi colegi, facem lunar chetă pentru a cumpăra consumabile, în special cele necesare pentru curăţenie. Ca să nu mai vorbim de faptul că maşina mea personală este şi maşina şcolii"
, ne-a declarat Elena Ştefan, directorul şcolii gimnaziale din Oancea.


Cea mai gravă situaţie pare să fie cea a profesorilor navetişti, zece la număr. Cu toţii au salarii foarte mici, cuprinse între 500 şi 900 de lei pe lună, iar naveta îi costă cam 300 de lei pe lună.


"În cazul acestora, vorbim deja despre apostolat, de voluntariat de dragul copiilor, nu mai putem spune că este un loc de muncă",
spune cu tristeţe Elena Ştefan.
Primarul Victor Chiriloaie se apără şi spune că starea financiară a comunei este jalnică de mai multă vreme.

image


"Luna trecută, am vândut o motopompă şi mai mult fier vechi ca să reuşim să plătim salariile oamenilor. Luna asta, chiar nu ştiu ce-o să mai vindem ca să avem bani pentru a le asigura oamenilor lefurile. Cunosc foarte bine situaţia profesorilor, dar nu am ce face. Noi am renunţat la o parte din salariu, am redus paza şi am sistat iluminatul public pentru că nu ni-l mai permitem", afiremă edilul comunei.


Acesta a adăugat că, în foarte scurt timp, cei 16 angajaţi ai Primăriei vor cere să intre în concediu fără plată şi vor pune lacătul pe instituţie.


Singura soluţie ar fi aceea ca Inspectoratul Şcolar să pună presiune pe Prefectura Judeţului Galaţi, care să trimită o solicitare către Ministerul Educaţiei, astfel încât această instituţie să aloce fonduri "cu dedicaţie" pentru profesorii navetişti gălăţeni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite