O zi din viaţa a doi homosexuali din Galaţi (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvent al Facultăţii de Finanţe şi Bănci, Bogdan Alexandru, în vârstă de 26 de ani din Brăila şi-a găsit fericirea lângă un bărbat cu 13 ani mai în vârstă din Galaţi. Relaţia lor se consumă doar între pereţii unui apartament pe care-l împart de cinci ani. Nu sunt pregătiţi să-şi declare în public orientarea de teamă că vor stârni reacţii violente.

Cafeaua de dimineaţă şi sărutul la plecare au devenit o obişnuinţă plăcută pentru Bogdan şi Mihai, doi tineri gălăţeni care se trezesc şi se culcă împreună de jumătate de deceniu. Făcând abstracţie de faptul că sunt de acelaşi sex, relaţia lor de dragoste are aceleaşi elemente ca a unui cuplu de heterosexuali.

SĂRUT ÎNAINTE DE PLECARE

„Cine se scoală primul dimineaţa, face cafeaua. Iar la plecare, am instituit o lege. Cel care rămâne acasă îl conduce pe celălalt până la uşă şi ne sărutăm", spune Bogdan, în vârstă de 26 de ani. Cel care pleacă primul la muncă este Mihai. Lucrează 12 ore pe zi la o firmă importantă din Galaţi, unde dacă s-ar afla despre orientarea lui, ar risca să fie concediat.

Bogdan rămâne acasă şi are program flexibil. Îşi dedică timpul liber activităţilor pe care le desfăşoară în calitate de coordonator al PSI Galaţi, un ONG internaţional care se ocupă de apărarea drepturilor homosexualilor şi lesbienelor. Pune în practică diverse campanii şi organizează evenimente pentru comunitatea LGBT din Galaţi.

image

Foto: Bogdan Alexandru, în timpul unei plimbări prin Galaţi

Când reuşeşte, găteşte. Cât mai natural, că aşa-i place partenerului, care are mare grijă de silueta sa. Serile şi le petrec tot împreună, chiar dacă au pasiuni diferite. Bogdan pictează şi are grijă de animale, iar Mihai preferă să facă shopping şi să crească flori de apartament.

Impresionantă este diferenţa de vârstă. Mihai , care are 39 de ani, este aproape de-o seamă cu părinţii lui Bogdan. „Energia lui debordantă şi entuziasmul completează firea mea mai liniştită. În cuplu, sunt cel cu picioarele pe pământ, pe când iubitul meu e foarte zvăpăiat", spune Mihai.

S-au cunoscut la Galaţi, într-un club de gay. Pentru Bogdan aceasta a fost prima şi unica relaţie cu un bărbat. Abia conştientizase că e homosexual, după despărţirea de o fată cu care fusese împreună doi ani.

image

Foto: Bogdan, împreună cu cel pe care-l consideră iubirea vieţii sale

„Apreciam felul ei de a fi, dar parcă lipsea ceva ca relaţia mea să fie completă. Aveam 21 de ani. Simţeam că-mi plac băieţii, dar credeam că sunt singurul din Brăila care simte aşa. Cel care a spus lucrurilor pe nume a fost un fost coleg de clasă, care şi-a exprimat suspiciunea că aş fi la fel ca el. Mi-a mărturisit că în liceu avea o pasiune pentru mine şi că bănuieşte că şi eu sunt gay", îşi aminteşte Bogdan, care acum poate recunoaşte cu uşurinţă un semen de-al său. „E un feeling al nostru, la fel cum femeile au intuiţie".

PĂRINŢII NU ŞTIU NIMIC

Câştigă modest, dar banii le ajung pentru un trai decent şi pentru atât de aşteptatele ieşiri în club, o dată pe săptămână şi pentru mici atenţii. „Îl iubesc, şi chiar dacă mulţi din comunitate nu cred că poate sa existe o relaţie complet fidelă, noi am reuşit cinci ani chestia asta" , spune tânărul.

Deşi este o fire veselă în cea mai mare parte a timpului, Bogdan are o problemă. Nu ştie cum să le aducă părinţilor vestea că nu se va căsători vreodată. Le-a făcut câteva aluzii, dar încă nu are curajul să le-o spună în faţă.

„Am încercat să ascund faţă de ei. Uneori mai arunc câte o pastilă ca să sondez terenul. Odată m-au întrebat când mă însor, şi le-am răspuns că mai este până să se aprobe nunta mea", povesteşte băiatul.

image

Foto: Bărbaţii se ţin de mână doar în intimitate

Nici când merg prin oraş nu se ţin de mână. În ochii lumii, sunt doar simpli amici. Reuşesc astfel să evite privirile urâte pe stradă şi eventualele situaţii în care ar putea fi discriminaţi. Deşi este liderul comunităţii de gay din Galaţi, lui Bogdan îi este frică de coming out, adică de recunoaşterea în public a propriei identităţi. Susţine că 90% din comunitatea LGBT din Galaţi are aceeaşi problemă. 

LUPTA PENTRU ACCEPTARE

„Ne reţinem să ne arătăm afecţiunea, pentru că , chiar dacă legea e de partea noastră, biserica nu este, iar românii sunt un popor foarte religios. Nu contează că suntem în Uniunea Europeană, mentalitatea oamenilor este depăşită. E şi vina noastră, pe de o parte, că nu ne exteriorizăm. Este un cerc vicios", spune Bogdan.

Nu-şi doresc un copil ca alte cupluri de gay, ci doar o casă mare la ţară, unde să trăiască liniştit. Se pare că linişte nu o vor găsi prea curând. Societatea nu e pregătită încă să accepte dragostea lor. Şi nici măcare să le recunoască dreptul la existenţă. Unul din doi români n-ar fi de acord nici măcar să stea la masă cu un homosexual, arată un studiu al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite