O tânără în căruciorul cu rotile va reprezenta România la powerlifting la Jocurile Paralimpice de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina, înpreună cu antrenorul ei Aurel Berbec. Foto: Arhiva personală
Alina, înpreună cu antrenorul ei Aurel Berbec. Foto: Arhiva personală

La doar 22 de ani, gălăţeanca Alina Puţanu face parte din lotul României care va ajunge la Jocurile Paralimpice, de unde vrea să se întoarcă cu o medalie de aur. Până atunci, tânăra vrea să 

Printre cei 15 sportivi români care vor merge la Londra la jocurile Paralimpice din vara anului viitor se numără şi gălăţeanca Alina Puţanu, vicecampionă mondială la powerlifting, în competiţia de haltere din poziţia culcat pe spate destinată persoanelor cu handicap fizic.

La doar 22 de ani, sportiva din Galaţi a reuşit această performanţă deosebită doar pentru că a crezut întotdeauna că acest sport nu este numai pentru bărbaţi.

"Ştiţi ce este specific acestui sport? Duritatea şi disciplina, calităţi pe care le găseşti în special la bărbaţi. Puţini mă vedeau având rezultate foate bune. Antrenorul meu a avut încredere în mine şi mi-a inspirat aceeaşi încrerdere şi iată-mă!", spune Alina.

Pentru marea provocare de anul viitor, sportiva din Galaţi se pregăteşte de două ori pe săptămână la sală şi zilnic acasă. Face cel puţin 4-5 antrenamente pe zi, însumând cam 2-3 ore.

Tânăra sportivă se pregăteşte acum de un program intens, special dedicat competiţiei de anul viitor. O are alături pe sora ei geamănă, care o ajută atât la antrenamente, cât şi în celelate activităţi de zi cu zi.

Când nu ridică haltere, Alina este pasionată de calculator şi de... cursurile de la facultate. Este studentă în ultimul an la "Ştiinţe Economice" şi în primul an la "Drept".

"M-am înscris anul acesta la a doua facultate într-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi dedicat special şcolirii persoanelor cu dizabilităţi. Sper să termin cu bine prima facultate, anul viitor am licenţa, şi să mă ocup şi de «drept»", ne-a mai precizat sportiva gălăţeană.

O viaţă de chin

Tânăra de 22 de ani nu a putut merge niciodată deoarece suferă de o boală care i-a afectat dezvoltarea picioarelor. La patru ani, medicii au vrut să-i amputeze piciorul stâng
Problemele Alinei au apărut la naştere. În iunie 1989 au venit pe lume două fetiţe gemene, dar din păcate una din ele a fost diagnosticată cu artrogripoză la piciorul stâng. La patru ani a fost operată, dar din neatenţia unei asistente, care a strâns prea tare ghipsul, a făcut hemoragie internă şi totul s-a năruit.

De atunci toţi doctorii i-au spus că nu se mai poate face nimic şi ca ar fi mai bine să se resemneze. Cu toate acestea, a luptat cu boala în fiecare zi. Nu a clacat, chiar dacă mulţi se aşteptau să o facă. Medicii au vrut chiar să-i amputeze piciorul stâng, dar s-au lovit de un refuz categoric din partea tatălui fetei.

Alina spune că sportul a ajutat-o să dea un sens vieţii. A mers la diferite competiţii sportive unde a reuşit să obţin medalii, cum ar fi: aur şi argint la atletism, bronz la baschet în fotoliu rulant.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite