O reţea de tip mafiot specializată pe spargerea de conturi bancare cu activitate la Galaţi a fost destructurată de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două reţele specializate în criminalitatea informatică, care au obţinut prin phishing date ale conturilor bancare aparţinând unor cetăţeni români şi străini, au fost destructurate de poliţiştii ieşeni, coordonaţi de procurorii DIICOT, cu sprijinul autorităţilor din Polonia, Suedia şi Marea Britanie.

Poliţiştii de la crimă organizată din Iaşi şi Galaţi, coordonaţi de procurorii DIICOT Iaşi şi sprijiniţi de DGIPI, au organizat, marţi, o acţiune pentru destructurarea grupărilor, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Poliţiei Române. La acţiune au participat poliţişti de crimă organizată şi de ordine publică din Piteşti, Vaslui şi Galaţi.

Anchetatorii au stabilit că cele două grupări acţionau pe două segmente, primul fiind montarea dispozitive de skimming pe bancomate din Galaţi, Braşov, Sinaia şi Predeal, dar şi din Marea Britanie, Suedia şi Polonia. Ei foloseau datele obţinute pentru clonarea cardurilor şi extragerea fraduloasă de bani din România şi Polonia.

A doua direcţie de acţiune a membrilor grupărilor era obţinerea de date de carduri ale unor cetăţeni străini, prin phishing sau skimming, şi folosirea acestora pentru cumpărături la supermarketuri din România.

Autorităţile au făcut 14 percheziţii în mai multe judeţe, fiind aduse la audieri şapte persoane, din care trei au fost reţinute, urmând propuneri de arestare preventivă. De asemenea, s-a cerut emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru alte patru persoane aflate în străinătate. Pentru alte două persoane s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Prejudiciul estimat de autorităţi este de peste 100.000 de euro.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au confiscat 15 sisteme informatice, 27 de telefoane mobile, 457 de CD-uri şi DVD-uri, 7.000 de lei, 50.000 de euro, 15.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari.

Până în prezent, au fost identificate aproximativ 30 de părţi vătămate, atât din România, cât şi din străinătate, persoane fizice şi juridice. Ancheta a durat aproximativ doi ani, iar schimbul de informaţii între autorităţile din România şi cele din Polonia, Suedia şi Marea Britanie s-a realizat prin Unitatea Naţională Europol din cadrul Poliţiei Române, care a transmis datele către Biroul European de Poliţie Europol. S-a colaborat, de asemenea, cu reprezentanţii unor companii de transferuri financiare, precum şi cu Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Suspecţii foloseau sumele de bani pentru a-şi cumpăra maşini de lux, imobile şi alte produse de lux. Aceştia sunt cercetaţi pentru acces, fără drept, la un sistem informatic, deţinerea sau fabricarea de echipamente hardware sau software în vederea falsificării mijloacelor de plată electronice, falsificarea de instrumente de plată electronică, precum şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constituirea sau aderarea la o grupare infracţională.

O parte din membri grupării au fost cercetaţi în alte state pentru infracţiuni legate de falsificarea cardurilor bancare, iar în prezent o ramură a grupului, formată din trei membri, se află în stare de arest preventiv în Polonia, fiind suspectaţi de falsificarea unor carduri şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu carduri.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite