O pensionară stă de două zile blocată în secţia de urgenţe a Spitalului Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia grav bolnavă este prinsă la mijloc în scandalul dintre fiul ei, care refuză s-o ia acasă, şi medicii care au hotărât că nu necesită internare. Aceştia se acuză unii pe alţii de lipsă de profesionalism şi respectiv de interese băneşti.

Drama Vasilicăi Petrache, în vârstă de 68 de ani, se derulează pe holurile Spitalului Judeţean, de două zile. Viaţa femeii, grav bolnave, care suferă de afecţiuni neurologice şi semipareză, atârnă de un fir de aţă, în timp ce fiul acesteia se află în plin război cu reprezentanţii spitalului. Pe de o parte, medicii au hotărât că pacienta nu necesită internare şi că poate fi îngrijită la domiciliu, iar de cealaltă parte, fiul refuză s-o ia acasă. În tot acest scandal, bătrâna este „prizonieră” în secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

„Ea trebuie ţinută în spital, are nevoie de îngrijiri medicale. Am nenumărate adeverinţe care atestă acest lucru. Mama are dureri mari. Nu pot s-o îngrijesc eu acasă. Trebuie să stea internată. Aici poate fi îngrijită cel mai bine. Nu vor s-o interneze şi s-o îngrijească”, spune Nicu Petrache, fiul pacientei.

În timp ce regulamentul spitalului prevede că orice pacient nu poate sta mai mult de 12 ore în secţia de Primiri Urgenţe, femeia se află acolo de două zile. În toată această situaţie în care nici fiul nu vrea s-o îngrijească şi nici medicii nu o pot da afară în stradă, bătrâna are cel mai mult de suferit.
 
„Nu este normal să stea 48 de ore în urgenţe. Ce putem să facem? S-o dăm afară pe căldura asta? Fiul nu vrea s-o ia acasă. Nu e uman. Trebuie s-o ţinem undeva. Dacă internăm toate cazurile astea ne trebuie vreo trei spitale, 5.000 de paturi. Nu ştiu la cine să ne adresăm în situaţia asta”, spune Dumitru Işfan, director medical al Spitalului Judeţean.

Banii sunt la mijloc

Situaţia tragică în care pacienta a căzut la mijloc este pusă de către medici pe seama banilor. Este vorba de indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap, pe care o primeşte fiul bătrânei şi pe care ar putea să o piardă dacă femeia ajunge într-un centru de recuperare sau într-un azil de bătrâni.

„Fiul nu vrea s-o ia acasă. I s-a explicat fiului că trebuie dusă la un spital de recuperare. Dacă o duce într-un astfel de spital, el pierde veniturile de însoţitor. Pacienta are multiple internări. A fost în spital până pe data de 30iulie. Atunci s-a considerat că nu mai necesită spitalizare”, adaugă Dumitru Işfan.
 
Ca răspuns la acuzele care i se aduc, directorul medical al spitalului spune că a fost luată decizia corectă în ceea ce priveşte externarea pacientei.

„În ceea ce priveşte acuzele care ni se aduc, toate cazurile care ajung în unitatea de primiri urgenţe sunt consulatate de medicul de gardă. Medicul respectiv are dreptul de a hotărâ dacă sunt chemaţi specialişti din spital sau nu. Am fost chemaţi şi am hotărât că nu este caz de internare”, mai spune Dumitru Işfan.

Vasilica Petrache a mai trecut prin astfel de probleme şi în urmă cu doi ani de zile, când a fost internată în spital timp de şase luni. În toată această perioadă, fiul acesteia a refuzat, la fel ca şi acum, să o ia acasă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite