Logodnă ţigănească între doi copii, de numai 7 şi 8 ani! O asociaţie a romilor din Iveşti s-a opus şi a sesizat autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulibaşa din localitate şi-a „logodit" fiica de doar 8 ani cu un băiat de şapte ani, stârnind furia unei părţi a comunităţii rome, care l-a reclamat la Protecţia Copilului. Deşi au fost înştiinţate despre intenţia familiei Stănescu, Poliţia şi Protecţia Copilului au decis să nu intervină.

UPDATE

Petrecere mare în ţigănie, în comuna gălăţeană Iveşti. Duminică, în comună, a avut loc logodna Lucreţiei Stănescu (8 ani) cu Alin Stănescu (7 ani). Destinul celor doi copii a fost hotărât de familiile lor, părinţii stabilind ca ei să devină soţ şi şotie atunci când vor ajunge la vârsta la care legea permite căsătoria.

Evenimentul a avut loc cu încuviinţarea bulibaşei din localitate, Cezar Stănescu, iar zestrea „miresei" a depăşit un milion de lei. Pentru a masca încălcarea legii, conform căreia doar de la vârsta de 15 ani este permisă căsătoria (cu încuviinţarea părinţilor), romii au susţinut că a fost doar o simplă petrecere, nunta propriu zisă urmând să aibă loc după ce „mirii" vor împlini 18 ani.

Versiunea romilor este contrazisă chiar de către unul dintre reprezentanţii etniei, Mihai Stănescu, preşedintele Asociaţiei Romilor din Iveşti, care ne-a declarat că, de fapt, minorii sunt forţaţi de către părinţi să se căsătorească, miza fiind sutele de monede din aur date ca zestre.

„Din 2003 de când a fost numit bulibaşă Cezar Stănescu, au loc astfel de nunţi între copii. Am făcut plângeri la Protecţia Copilului, dar nu au luat până acum nicio măsură. Ne-au spus că astea sunt tradiţiile la noi. Am fost şi bătut acum o săptămână pentru că am făcut plângere. Tot ce doresc eu este ca oamenii să afle ce se întâmplă la noi în ţigănie, cum îi obligă pe copii să facă ce nu vor şi vreau să fie traşi la răspundere. Copiii aceştia trebuie lăsaţi să aibă viaţa lor", susţine Mihai Stănescu.

Contactat de reporterii Adevărul, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi ne-a precizat că nu era momentul să se ia măsuri.

„Nu puteam merge duminică acolo pentru că ar fi ieşit scandal. Vom lăsa să treacă o perioadă, apoi vom acţiona. Vom merge să vedem ce se întâmplă cu fata, în ce condiţii trăieşte", ne-a declarat Manon Cristoloveanu, directorul DGPDC Galaţi.

Alianţa Romilor Galaţi a depus plângeri la Poliţie şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi pentru a pune capăt acest tradiţii. Reprezentantul asociaţiei, Mihai Stănescu, susţine că minorii nu sunt pregătiţi fizic şi psihic pentru căsătorie, dar sunt forţaţi de către părinţi să facă acest pas.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) spun că, în urma verificărilor, nu s-a semnalat vreo infracţiune. "Este o sărbătoare tradiţională a rromilor prin care două familii sărbătoresc ajungerea la o înţelegere în ceea ce priveşte căsătoria viitoare a copiilor lor (în prezent minori), înfăptuind astfel o aşa zisă logodnă. Până în acest moment nu s-a sesizat comiterea vreunei infracţiuni şi nici nu există elemente despre posibilitatea săvârşirii vreunei infracţiuni referitor la acest eveniment", s-a precizat într-un comunicat al IPJ Galaţi.
A fost sesizată şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, care a demarat o anchetă referitoare la acest eveniment.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite