Noul an aduce şi scumpirea căldurii. Gălăţenii vor resimţi şocul de-abia în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe timpul nopţii sucevenii vor primi căldură. Foto arhivă
Pe timpul nopţii sucevenii vor primi căldură. Foto arhivă

Gălăţenii care îşi încălzesc locuinţele cu sistemul centralizat de încălzire vor plăti facturi la întreţinere mai mari. Cel mai mult vor scoate din buzunar familiile care locuiesc în apartamente cu patru camere, preţul căldurii ajungând la 223,64 lei.

Preţul gigacaloriei incinerează bugetul de familie. Cele 82.000 de familii din Galaţi care beneficiază de termoficare în sistem centralizat vor plăti cu aproape 30 la sută mai mult faţă de anul trecut factura la căldură.

Conform hotărârii de Consiliu Local din 21 decembrie, preţul de facturare va fi de 214,65 lei/Gcal, inclusiv TVA, cu 47 de lei mai mult decât în prezent. Subvenţia unitară de la bugetul local va fi de 31,12 lei/Gcal, inclusiv TVA, mai mică decât acum.

Iată cât vom plăti

Cei care vor simţi cel mai puţin majorarea preţului la gigacalorie vor fi gălăţenii care locuiesc în apartamente cu o cameră. Pentru o suprafaţă echivalentă termic de 6 mp radianţi şi un consum de 0,390714 gigacaloria, preţul căldurii va fi 83,87 lei.


În cazul locuinţelor cu două camere, o suprafaţă echivalentă termic de 10 mp radianţi şi un consum de 0,65119 gigacalorie, preţul căldurii va fi 139,78 lei.
Pentru un apartament cu trei camere, o suprafaţă echivalenta termic de 14 mp radianţi şi un consum de 0,911666 gigacalorie, preţul căldurii va fi 195,69 lei.

Cel mai mult vor scoate din buzunar gălăţenii care locuiesc în apartamente cu patru camere. Astfel, pentru o suprafaţă echivalentă termic de 16 mp radianţi şi un consum de 1,041904 gigacalorie, preţul căldurii va fi 223,64 lei.

George Cubasa, directorul Apaterm, a ţinut să precizeze că noul preţ nu reprezintă tariful perceput de către SC Apaterm SA Galaţi, ci o micşorare a subvenţiei alocate populaţiei: „Aşteptăm ca Prefectura să avizeze decizia CL pentru a trece la noile tarife", a declarat directorul

Vestea că se va scumpi din nou căldura i-a nemulţumit profund pe gălăţeni: „Sper să nu fie foarte mare factura pe 2011. Eu am o pensie de 500 de lei, nu pot plăti 200 de lei numai pe căldură", ne-a declarat Doina Apostolul, 68 de ani.

Primarul Dumitru Nicolae spune că a fost obligat să ia această măsură deoarece datoriile populaţiei către SC Apaterm sunt foarte mari: „Avem de încasat de la populaţie 54,4 milioane lei. Din cele 687 de asociatii de proprietari, doar 134 sunt cu plata la zi. Restul au datorii".

Vom simţi efectul scumpirii din februarie

"Probabil factura din februarie va include noul preţ al gigacaloriei. Nu cred că va fi posibil mai devreme", ne-a spus George Cubasa, directorul Apaterm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite