Neagu Djuvara: “O republică independentă de România între Prut şi Nistru este o monstruozitate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai vândută carte a lui Neagu Djuvara este „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri“ (49.500 de exemplare)
Cea mai vândută carte a lui Neagu Djuvara este „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri“ (49.500 de exemplare)

La aproape un secol după unirea românilor de pe ambele părţi ale Prutului, membrii Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucuvineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt" din cadrul Ligii Studenţilor Galaţi au organizat o dezbatere pe tema: „Unirea, o provocare actuală, din perspectiva interacţionării celor două medii educaţionale", în Sala Senatului din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos"

La apelul Ligii Studenţilor din Galaţi a răspuns şi profesorul Neagu Djuvara care, deşi nu a putut fi prezent fizic la Galaţi, a acordat un interviu, acesta fiind proiectat audienţei din sală.

Acesta a afirmat că unirea trebuie să se realizeze deoarece: „Găsesc existenţa unei republici separate de România, între Prut şi Nistru drept o monstruozitate, un lucru nefiresc".

Profesorul a afirmat că România trebuia să aibă o rezistenţă în momentul iunie 1940: „Adică cum? Am cedat fără să tragem un foc de puşcă o provincie întreagă". Din întrebările adresate lui Neagu Djuvara nu au putut să lipsească şi acelea care fac referire la momentul 1991.

„Sunt destul de mulţi cei care au dorit unirea în acel moment, însă s-a opus Ion Iliescu cu soţia lui, care este rusoaică... Am fi putut retrăi la începutul anilor '90 un al doilea 27 martie 1918", a mai spus profesorul Neagu Djuvara.

La rândul lui profesorul Ion Şişcanu, reprezentant al catedrei de istorie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" a amintit de implicaţiile pactului Ribentrop-Molotov şi a afirmat că „data de 27 martie ar trebui să fie Ziua Naţională a Republicii Moldova, fiind cea mai importantă dată din ultimul secol pentru Basarabia".

Acesta şi-a reafirmat încrederea că Unirea mai este încă posibilă: „Sunt convins că se va realiza Unirea, fie prin Uniunea Europeană, nu ştiu, dar va fi", a spus profesorul gălăţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite