Nava capturată miercuri de piraţii somalezi a fost fabricată la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava „M/V RIM", fostă „Râmnicu Vâlcea", a fost fabricată în 1973 la Şantierul Naval din Galaţi şi a făcut parte din flota românească. Cargoul a fost vândut Belgiei, ajungând în prezent în posesia unui armatorul libian. Acum este în mâinile somalezilor.

Un cargobot libian navigând sub pavilion nord-coreean a fost capturat miercuri dimineaţă de piraţi în zona Golfului Aden, informează reprezentanţii forţei navale antipiraterie desfăşurate de UE (Atalanta).

Potrivit liderului Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, nava are la bord zece marinari, unul dintre aceştia fiind român, iar ceilalţi nouă sirieni.

Nava „M/V RIM", cu o capacitate de 4.800 de tone, a fost capturată în nord-vestul Golfului Aden, la sud de coastele Yemenului. Cargoul, proprietate a societăţii libiene White Sea Shipping, naviga în afara culoarului de securitate.

„Nava „M/V RIM", fostă „Râmnicu Vâlcea", a fost fabricată în 1973 la Galaţi şi a făcut parte din flota românească. Cargoul a fost vândut Belgiei, ajungând în prezent în posesia armatorului libian", a declarat, Adrian Mihălcioiu.

El a adăugat că nava se îndrepta spre India, unde urma să fie vândută şi tăiată. „Este o navă veche, pe care armatorul a considerat că nu mai merită să o păstreze", a precizat liderul SLN.

În prezent, cargoul libian se îndreaptă spre Bazinul Somalez. Acesta este cel de-al treilea vas capturat de piraţii somalezi de la începutul anului.
Pe lângă navigatorul român de pe „M/V RIM", în mâinile piraţilor somalezi se mai află patru navigatori români, aflaţi pe navele britanice „Asian Glory" şi „St. James Park". Navele „Asian Glory" şi „St. James Park", aparţinând firmei britanice Zodiac Maritime Agencies, au fost răpite de piraţii somalezi pe 1 ianuarie 2010, respectiv 28 decembrie 2009. La bordul fiecăreia dintre ele se află câte doi români.

Reprezentanţii Şantierului Naval Galaţi ne-au declarat că li se pare extraordinar că o nava fabricată la malul Dunării a rezistat pe mările şi oceanele lumii aproape 40 de ani, dar au condamnat pirateria şi şi-au exprimat speranţa că marinarii vor fi eliberaţi cât mai repede.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite