Natalitatea scăzută “îngroapă” învăţământul liceal din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceele vor avea din ce în ce mai puţini copii. Foto: Bogdan Nistor
Liceele vor avea din ce în ce mai puţini copii. Foto: Bogdan Nistor

Previziuni sumbre pentru anul şcolar 2012-2013! Din cauza natalităţii extrem de mici din anii 1996-1997, numărul elevilor care vor merge la liceu va scădea drastic. Specialiştii Inspectoratului Şcolar spun că vor intra în clasa a noua cu cel puţin 20% mai puţini elevi comparativ cu situaţia de anul trecut.

Mai exact, dacă în 2011 s-au înscris la liceu, în clasa a noua, aproape 6.900 de elevi, în acest moment există înscrişi în clasa a opta doar 5.359 de copii.

„Practic, vor fi cu cel puţin 40 de clase mai puţine faţă de anul şcolar în curs. Este trist, dar nu avem ce face, vor fi modificări serioase în planul de şcolarizare. Vom pierde la finanţarea per elev, dar nu cred că se vor închide unităţi de învăţământ", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

De altfel, acesta spune că se lucrează deja la acest plan de şcolarizare, care va fi gata la începutul săptămânii viitoare.

Nici nu s-a întocmit acest plan şi au apărut nemulţumirile. Directorii liceelor cu profil teoretic nici nu vor să audă de reducerea numărului de clase, la fel şi şefii liceelor industriale. Cert este că la final, 40% din totalul claselor de liceu de anul viitor vor fi alocate învăţământului teoretic şi 60% celui tehnologic.

Din păcate, nici pentru anii viitori lucrurile nu stau prea bine. „Abia la nivelul claselor a cincea, din prezent, se observă o apropiere a numărului de copii existenţi în acest an şcolar în clasa a noua", mai spune Doruleţ Resmeriţă.

Statisticienii din Inspectoratul Şcolar Galaţi spun că în anul şcolar viitor se va înregistra cel mai scăzut număr de elevi de clasa a noua din istoria învăţământului preuniversitar gălăţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite