Piaţa manelelor a intrat în recesiune/Casa de înregistrări Spiros Galaţi, „gigantul manelelor”, a intrat pe pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a năvălit până şi peste Spiros Galaţi, una dintre cele mai importante case de producţie de muzică de petrecere din România. După ce ani la rândul a făcut profituri grase, pe 2009 şi 2010 Spiros a raportat la Direcţie de Finanţe pierderi de aproape trei miliarde de lei vechi.

E clar, epoca de aur a manelelor murit! Casa de producţie audio-video Spiros Galaţi, care ani de-a rândul a făcut profituri substanţiale din producerea şi vânzare de albume de manele şi muzica de petrecere, a terminat 2009 şi 2010 pe minus în contabilitate.

Astfel, în anul 2009, Spiros a înregistrat pierderi de 79.000 de lei (790 milioane de lei vechi), asta după ce în anul precedent pierderile erau de peste 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi).

Producătorii lui Guţă
Firma gălăţeană este considerată unul din „giganţii" manelor din ţara noastră. Nume ca Nicolae Guţă, Nicoleta Guţa, Florin Peşte, Cristian Rizescu, Liviu, Denisa, Adi de la Vâlcea etc, au avut într-un fel sau altul legătură cu producătorul gălăţean.

Anul „de aur" al Spirosului a fost 2004, când s-au înregistrat un profit la care alte firme de profil nici măcar nu visau: peste 800.000 de lei (opt miliarde de lei vechi).
„Între anii 2003 şi 2007 a fost perioada de aur a vânzărilor de manele. În ultimii ani, nu se mai cumpără aşa ceva. Cred că două sunt explicaţiile. În primul rând au apărut canalele tv specializate ca Taraf şi Etno, iar oamenii ascultă acolo gratis muzica de acest gen. Apoi a venit criza şi românul obişnuit îşi calculează mai bine cheltuielile", ne-a declarat şi Cosmin Panţâru, administratorul unui magazin de muzică.

Omul din spatele succesului casei de discuri Spiros este Sorin Chelaru. Deşi iniţial producătorul promova orice tip de muzică, în 2000 gălăţeanul a simţit că muzica de petrecere şi manelele vor avea succes, aşa încât s-a specializat pe acest „gen artistic". S-a trecut chiar şi pe producţie video, realizând videoclipurile unor „moştri sacri" ai muzicii de petrecere din România.

În acest moment, casa de producţie mai are doar 16 angajaţi.

Societatea gălăţeană este una din cele mai importante societăţi (casă de discuri, producţie şi reţea de distribuţie) de înregistrări din România. Spiros s-a înfiinţată în anul 1993. Partea de distribuţie s-a dezvoltat repede pe teritoriul României, firma deţinând 90% din piaţa Moldovei , 80% în Dobrogea, 70% în Muntenia şi 20% în Oltenia.

În anul 2000 începe să-şi dezvolte departamentul de Productie proprie şi lansări de albume, compilaţii, încheind contracte de colaborare cu firme din Republica Moldova, prin preluarea dreptului de cesiune neexclusivă a întregii producţii a firmei şi distribuţia acesteia pe piaţa românească: Ansamblul „Lăutarii" condus de dirijorul N.Botgros, Zinaida Julea, Ion Suruceanu,I urie Sadovic, N. Sulac, N. Glib, Doina si Ion Aldea Teodorovici, etc.

Din anul 2000 firma e principalul sponsor oficial al Festivalului Naţional „Mamaia Copiilor" -secţiunea Creaţie şi Interpretare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite