Municipalitatea este obligată să plătească o chirie de 10.000 de euro pe lună. Primăria a făcut recurs la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a decis ca municipalitatea să achite aproximativ 100.000 de euro ca diferenţă de chirie pentru sediul în care funcţionează. S-a obţinut şi anularea parţială a hotărârii de Guvern care reglementează plata chiriilor pentru instituţii, dar şi suspendarea ei până la judecarea definitivă a procesului.

Veşti din ce mai proaste pentru autoritatea publică locală. După ce a pierdut imobilul de pe strada Domnească 38, unde îşi are sediul, municipalitatea se vede nevoită să plătească o chirie uriaşă noului proprietar.

Valoarea chiriei plătită moştenitorului clădirii, Pierre Macri, se ridica la 4.000 de euro pe lună, însă din luna aprilie 2011 Primăria Galaţi este obligată să plătească 9 lei pe metrul pătrat de construcţie desfăşurată şi 3,5 lei/mp de teren.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Galaţi, prin Sentinţa nr.71 din 10 Martie 2011, iar asta înseamnă o chirie de aproximativ 10.000 de euro pe lună, o sumă imensă pentru bugetul local. Judecătorii au obligat Primăria să achite şi diferenţa de chirie din aprilie 2010, când imobilul de pe strada Domnească a fost retrocedat, adică o diferenţă de 23.275 de lei lunar.

„Noi am vrut  să ajungem la un acord pe cale amiabilă pentru plata chiriei, dar nu s-a putut. Cu primarul Dumitru Nicolae nu se poate discuta. Şi la ora actuală refuză să pună în aplicare o decizie judecătorească. Ei trebuie să plătească o chirie de 10.000 de euro. Le-am trimis somaţie de plată”, ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul lui Macri.

Curtea de Apel Galaţi a anulat şi  Hotărârea de Guvern nr.343 din 2007 pentru stabilirea cuantumului chiriilor imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

 „Curtea a decis că sumele stabilite de această hotărâre sunt mai mult decât derizorii. Se plătea 2,5 lei pe metru pătrat de construcţie şi 2,5 lei pe metru pătrat de teren.  Inechitatea este cu atât mai evidentă cu cât imobilul se află în zona centrală a Galaţiului, zonă în care pe piaţa liberă sunt cele mai mari chirii. Aşadar, Curtea a obligat să se plătească chirie conform HG 1886/2006. Mai exact, nouă lei pe metru pătrat de construcţie desfăşurată şi 3,5 lei/mp de teren”, a punctat avocatul Bujeniţă.

Recurs la Curtea Supremă

Reprezentanţii Primăriei Galaţi au făcut recurs la Curtea Supremă, procesul urmând să se judece în luna octombrie. Avocatul Bujeniţă este convins că va avea câştig de cauză deoarece a fost creat precedentul.

„Eu am pornit de la două precedente create de Curtea de Apel Bucureşti, rămase irevocabile la Curtea Bucureşti şi la Curtea Supremă. Primul a fost Dominic de Habsburg, cel care a câştigat Branul. Al doilea caz a fost familia Gerota, care a avut fabrici în Bucureşti. Sunt situaţii identice”, a încheiat avocatul lui Macri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite