Moş Crăciun vine doar la profesorii gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii gălăţeni se pot declara mulţumiţi. Foto: Adevărul
Profesorii gălăţeni se pot declara mulţumiţi. Foto: Adevărul

Cele mai multe administraţii locale au anunţat că anul acesta nu pot acorda tichetele-cadou. Excepţie face Galaţiul, unde viceprimarul a confirmat că, până la Crăciun, bonificaţiile vor ajunge la profesori.

Încă de la apariţia Legii tichetelor- cadou, dascălii au fost sceptici în privinţa acestui gen de bonificaţie deoarece Guvernul a pus în cârca bugetelor locale sume impresionante fără ca măcar să le întrebe dacă au resursele necesare. Criza financiară a acutizat şi mai mult disputele dintre sindicate, inspectorate şcolare şi primării.

La Focşani, de exemplu, dascălii nu au primit tichete- cadou anul acesta. Nici acum, în preajma sărbătorilor, nu a venit vreo informare, conducerea Inspectoratului şcolar considerând că nu mai este timp pentru acordarea lor, deşi în Contractul colectiv de muncă sunt trecute aceste tichete. Şi la Buzău, ca urmare a rectificării negative, autorităţile au anunţat deja că sistează temporar acordarea tichetelor-cadou către personalul din învăţământ.

"Anul acesta, ştim deja că vor fi trei restanţe la tichetele pentru Ziua Învăţătorului, 1 Decembrie şi Crăciun. Primarul ne-a spus că, din ianuarie, sunt şanse să le recuperăm, însă deocamdată nu sunt bani", ne-a declarat Saul Bularcă, vicepreşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Buzău.

La oraş nu, la ţară, poate!

La Brăila, situaţia este confuză. Dacă în localităţile rurale există posibilitatea ca profesorii să primească bonificaţiile, în municipiu nu se ştie încă.

„Dacă administraţiile locale au posibilitatea să le acorde, profesorii din mediul rural pot beneficia de tichete- cadou. Nu putem vorbi însă de această bonificaţie şi pentru profesorii din Brăila. Cel puţin pentru moment. Un demers al Curţii de Conturi nu ne dă acest drept, suntem în proces şi aşteptăm", a precizat Valeriu Partene, liderul SIP. La Brăila, sunt peste 5.600 de profesori, din care 3.300 activează în urban.

Moşul a păstrat ceva pe fundul sacului

Singurul oraş în care profesorii sunt siguri că vor primi aceste tichete cadou este Galaţiul. „Am primit promisiuni din partea municipalităţii că există fonduri pentru acordarea celor şapte tichete- cadou pentru fiecare lucrător din sistemul de învăţământ", spune preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu.

Afirmaţiile lui sunt confirmate şi de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Liderii sindicali vor solicita ca aceste tichete cadou să ajungă la profesori până la Crăciun.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite