Monica Zanet, singura femeie caricaturist de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Zanet
Monica Zanet

A absolvit o facultate cu profil tehnic şi pentru că nu s-a putut angaja în domeniu a ajuns să facă caricatură de presă la un nivel profesionist.

Veselă şi pusă mereu pe şotii, Monica Zanet este în prezent singura femeie caricaturist de presă din România. De trei ani de zile, aduce, în fiecare zi, zâmbetul pe buzele miilor de gălăţeni care au acces la lucrările sale publicate într-un cotidian local. 

Tânăra spune că dacă era întrebată în urmă cu câţiva ani ce şi-ar dori să facă în viitor, probabil că ar fi spus: „Să mă angajez ca inginer mecanic". Şi asta pentru că artista a terminat Facultatea de Mecanică de la Dunărea de Jos.
Însă cum după absolvire nu şi-a găsit un loc de muncă, în prim plan a ajuns marea ei pasiune - caricatura. 

 
„Aveam 24 de ani când, din lipsă de ocupaţie, m-am apucat de desenat. Nu ştiu dacă am avut un talent ascuns sau poate din pasiune pentru caricatură l-am cultivat prin muncă, dar acum fac asta din pasiune şi încerc să mă perfecţionez", a spus Monica Zanet.

Artista îşi aminteşte că încă de prin clasa a noua desena „capete comice", însă nu se gândea că va ajunge vreodată să facă caricatură de presă.

„Aveam prin casă o serie de almanahuri aduse de prin străinătate şi îmi plăcea să stau să le studiez", mai spune gălăţeanca. 

Are premiul Salonului Caricaturii de Presă din Galaţi

Până acum, pentru Monica Zanet participarea la competiţii nu a reprezentat o prioritate. Nu pentru că nu avea încredere în ceea ce făcea, însă pur şi simplu i-a luat ceva timp până când a realizat că asta este marea ei pasiune. 

„Nu prea am participat la concursuri deoarece nu am ştiut că acesta este drumul pe care ar trebui să-l urmez, totul a fost din inerţie", mărturiseşte artista. 

Cu toate acestea, cunoscuţii şi cei care aveau acces la lucrările sale au îndemnat-o să nu rămână în umbră pentru că are talent şi pune suflet în ceea ce face. Aşa se face că, Monica a început să trimită caricaturile sale la diferite concursuri - opt competiţii naţionale şi internaţionale. 

Are deja trei premii, unul dintre ele fiind cel obţinut, anul trecut, la Salonul Caricaturii de Presă din Galaţi. Însă, una dintre cele mai importante recunoaşteri pe plan professional a fost şi nominalizarea ei de către Clubul Roman de Presă, la secţiunea "Caricatură de presă". 

 
În ceea ce priveşte temele ilustrate în caricaturile sale, Monica Zanet sune că, îi plac subiectele sociale, rupte din viaţa cotidiană a oamenilor. 

"Am caricaturi care ilustrează imagini şi fapte rupte din realitate. Din social, economic, politic. Cât despre idei...îmi vin pur şi simplu sau le visez şi bineînţeles mi le şi amintesc când mă trezesc, nu rămân doar cu o senzaţie că ar fi fost bună poanta...", conchide caricaturista.

Profil
Născut: 29 august 1974, Galaţi
Studii: Universitatea „Dunărea de Jos" - Facultatea de Mecanică (1997)
Starea civilă: necăsătorită

Ce-i place
Mă relaxez ascultând muzică. Îmi plac cam toate genurile, depinde de starea în care sunt. Mai nou ascult Buddha Bar, Sphongle şi B-Tribe. Nu refuz nici desenele animate, din genul celor apărute în ultmii ani. Mă atrage ezoterismul, supranaturalul şi, în general, fenomenele inexplicabile. 

Ce nu-i place

Nu-mi plac disputele de orice fel (pentru că plâng repede), bârfele, ranchiuna, minciuna, nu aş face nimic contra cronometru (!!!). Şi asta pentru că îmi place să bibilesc lucrarea, să o savurez... Nu-mi place frigul, aş vrea să fie iarnă, dar să nu fie ger.

Întrebări şi răspunsuri

Ce caricaturişti români îţi plac?
Fiecare lucrare este deosebită şi fiecare artist are stilul lui însă îmi plac lucrările făcute de Marian Şerban, Florin Crihană, Viorel Baciu, Costel Pătraşcan.
Ce urmăreşti pentru viitor?
De obicei nu îmi place să îmi fac planuri pentru viitor. Dar gândindu-mă, pot spune că voi continua ceea ce fac în prezent, pentru că îmi place foarte mult. De asemenea, voi continua să particip la cât mai multe competiţii de profil.
De ce nu ai urmat o carieră în domeniul în care ai absolvit?
Pentru că, imediat după ce am terminat facultatea, nu mi-am găsit un loc de muncă, apoi am început să lucrez ca şi grafician.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite