Galaţi: Eduard Moloman - poliţist de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Eduard Moloman - poliţist de cursă lungă
Galaţi: Eduard Moloman - poliţist de cursă lungă

La 42 de ani, are două mari pasiuni, pe care reuşeşte să le îmbine perfect: lucrul în slujba legii şi sportul de performanţă

Profil:

Nascut: 7.10.1967, Galaţi
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi
Profesie: poliţist
Familie: căsătorit, doi copii

Eduard Moloman, „Edi” cum îi spun colegii, este un poliţist pe care doar  denumirea meseriei pe care o practică îl face să pară obişnuit printre ai săi.  În rest, şi ca poliţist şi ca om, face parte din specia rară a celor care au pasiuni şi ambiţii şi reuşesc nu doar să le ducă la îndeplinire, dar le şi îmbină întrun mod cât se poate de fericit.

Prima iubire, înotul

Înainte să fie prins în mrejele muncii de poliţist, Eduard Moloman a făcut cunoştinţă cu bazinul de înot. S-a întâmplat pe când era în clasa a doua şi i-a plăcut atât de tare să fie sportiv, încât a continuat să practice înotul de performanţă până în clasa a opta.

„Am întrerupt, că venea treapta la liceu, apoi treapta a doua, Bacalaureatul. Am mai făcut totuşi vreo doi ani de canotaj, dar a trebuit să mă ocup de şcoală în primul rând” îşi aminteşte Edi. După armată s-a angajat în poliţie şi nimic nu l-a mai putut împiedica să se întoarcă la marea pasiune, înotul.

Campion al Ministerului de Interne

Munca de om al legii implică o condiţie fizică deosebită, astfel că Eduard Moloman a putut spune că a avut un noroc uriaş: pregătirea fizică, obligatorie la serviciu, era o premiză ideală pentru activitatea sportivă, permiţându-i să fie în formă la competiţii.

După ce a devenit poliţist, a urmat şi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, fiind acum instructor cu acte în regulă. Nu a ratat nicio mare competiţie naţională pentru poliţişti.


„După ce a intrat în poliţie am început să particip la competiţii de înot şi maraton, am participat la olimpiada Acvila. În ultimii şapte ani am participat la toate campionatele de înot ale MAI, unde am obţinut de cinci ori locul întâi şi de două ori locul al doilea”, ne-a relatat cu modestie poliţistul câteva dintre performanţele sale.

Este „motor” pentru ceilalţi

Ca un adevărat profesor ce este, Edi nu s-a mulţumit doar să se autoeduce într-ale sportului, ci i-a atras şi pe cei apropiaţi lui: mai întâi colegii de muncă şi mai apoi pentru cei doi copilaşi, despre care spune mândru că îi calcă pe urme. În ceea ce priveşte colegii, pe unii i-a atras atât de mult în activitatea sportivă, încât merg împreună la competiţii.


„Cu colegul Marius Buricea merg la campionatele de înot. Ne sprijină şi instituţia, în sensul că înainte de fiecare concurs Asociaţia Sportivă „Danubius”, din cadrul inspectoratului, ne asigură câte 20 de abonamente la bazinul de la Brăila pentru a ne pregăti intens”, a mai adăugat Edi Moloman.

Întrebări şi raspunsuri

Dacă vi s-ar da de ales între poliţie şi sport, ce aţi alege?

Serviciul, poliţia. Îmi place ceea ce fac. De sport o să am timp şi după program şi după pensionare. Poliţia o faci în grafic. Voi avea timp să fac sport după ce mă retrag din poliţie, de fapt ăsta e visul meu, să fiu antrenor. Oricum, şi sportul şi munca de poliţist se fac numai din plăcere. Dacă nu îţi place, nu poţi rezista.

Cât de mult v-a ajutat sportul în munca de poliţist?

Mă ajută extrem de mult. Condiţia fizică e esenţială, mai ales în munca pe care o fac eu. Nu ştii niciodată cu ce situaţii te poţi confrunta şi trebuie să fii pregătit pentru orice. Câteodată e nevoie să alergi după infractori cinci metri, alteori, mai mult.

Ce ii place:


Îmi place sportul şi muntele. În fiecare toamnă merg cu colegii şi facem un traseu sau participăm la un maraton. La începutul lui octombrie plecăm la Piatra Craiului, unde vorm alerga pe un traseu de 42 km. Am mai făcut Jepii Mici şi vârful Omu. E o tradiţie.

Ce nu-i place:


Nu-mi place minciuna, înşelătoria, răutatea. În munca mea am de-a face cu mulţi oameni care într-un fel sau altul le fac rău celorlalţi, încalcă legile. Chiar dacă m-am obişnuit cu astfel de oameni, îmi displac aceste lucruri la fel de mult ca în prima zi.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite