Modificare fiscală pentru microîntreprinderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din acest an, microîntreprinderile - firmele cu până la nouă angajaţi - vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obţinute, ca alternativă la impozitarea cu 16% a profitului.

Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firmă trebuie să aibă între unu şi nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro în anul anterior. Nu vor putea opta pentru acest sistem microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, precum şi din consultanţă şi management. Impactul bugetar în cazul în care toate microîntreprinderile ar opta pentru acest sistem ar fi unul pozitiv, de circa 100 de milioane lei.

O altă modificare importantă a Codului Fiscal prevede impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, a căror natură nu poate fi cunoscută în momentul controlului efectuat de Fisc. Se va impozita cu 16% diferenţa dintre cheltuielile efective ale acelei persoane şi veniturile declarate, doar dacă această diferenţă este mai mare de 10% faţă de ce s-a declarat sau depăşeşte 50.000 de lei.

Guvernul a mai decis ca, din 2011, pensionarii cu venituri peste 740 de lei să achite contribuţia la asigurările de sănătate în cuantum de 5,5%.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite