Mircea Holiartoc este un dirijor dedicat culturii gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi avut posibilitatea să lucreze  oriunde în ţară, maramureşeanul a ales Galaţiul şi cultura gălăţeană de care s-a ataşat foarte mult.

S-a născut la Vişeul de Sus,  judeţul Maramureş, a crescut la Timişoara,  a urmat facultatea din Bucureşti şi a ajuns în final să locuiască la Galaţi. Dirijorul şi profesorul de muzică a intrat în contact cu muzica încă de la vârsta de şase ani, când a făcut cursuri de chitară.

"Profesorul le-a spus părinţilor că am aptitudini pentru muzică, iar părinţii m-au sprijinit şi aşa mi-am început drumul în această profesie”, şi-a amintit Holiartoc primii paşi.


Motivul pentru care a ales Galaţiul este unul cel puţin surprinzător. La începutul anilor 2000, oraşul nostru cunoştea o dezvoltare culturală. Aşa se face că Mircea Holiartoc s-a oprit cu soţia sa la Galaţi, asta deşi colabora deja cu Teatrul de Operetă din Bucureşti şi cu Universitatea de Vest din Timişoara

„Era un trend pozitiv în cultura gălăţeană, asta m-a adus la Galaţi. În multe oraşe nu era acest avânt spre cultură, care era în acest oraş în anii 2000-2002. Aveam prieteni din acest oraş din timpul facultăţii şi aşa am cunoscut municipiul. Apoi m-am mutat cu soţia aici”, ne-a declarat Mircea Holiartoc.

A ajuns repede dirijor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi apoi profesor la Facultatea de Arte de la „Dunărea de Jos”, la Şcoala de Arte de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi la Liceul de Muzică.

„Era o perioadă frumoasă. Ţin minte că eram la Teatrul Muzical şi aveam spectacole la Teatrul Dramatic pentru că  la  aveam sala în reparaţii. Era plină, seară de seară, era o plăcere să participi la acele evenimente”, îşi mai aminteşte Mircea Holiartoc.

Declinul

Pe la mijlocul anilor 2000, s-a pierdut avântul din cultura gălăţeană. „Nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Nu a mai existat intenţia de a ţine valorile la Galaţi, de a pregăti tânăra generaţie. Încetul cu încetul au transormat cultura într-o afacere. Într-o afacere nu în sensul de a face profit, ci o afacerere în sensul de a urmări doar banii, şi interesele personale sau de clică”, a mai declarat cu năduf  Mircea Holiartoc.

Dirijorul are şi explicaţii pentru declinul culturii gălăţene: „În primul rând, nu a mai existat interes pentru valoare, pentru tinerii artişti. S-a greşit mult când s-au pus oameni în funcţii de conducere care nu au legătură cu educaţia sau cultura”, este de părere dirijorul.

 „Măcar dacă exista bună-credinţă era bine, pentru că astfel de oameni se înconjurau de specialişti, dar nici asta nu s-a întâmplat. Asta este o greşeală care a tras cultura şi educaţia în jos şi care trebuie corectată până nu este prea târziu”, a mai afirmat dirijorul.

Întrebări şi răspunsuri

Vă gândiţi să plecaţi în străinătate?

Sincer este o decizie pe care o avem în vedere în familie. Vreau să mai stau să mai aştept un an, poate se va schimba ceva de bine în oraş din punct de vedere cultural. Dacă nu, cred că la anul voi lua o decizie în acest sens.

Tânăra generaţie este atrasă spre muzică?

Nu, în ultimii ani vin spre muzică din ce în ce mai puţini copii. Ba, chiar pot aprecia sincer că tinerii cu talent se duc spre alte domenii în care pot câştiga bani, cum ar fi economia, mediul juridic, afacerile etc. Muzica nu îi mai atrage. Poate e ceva normal, dar cultura pierde încetul cu încetul.

Ce-i place

Îmi place să fug de oraş, să plec în vacanţe sau să ies la o plimbare în pădure. Este modul în care mă relaxez. Nu am locuri preferate, îmi place să descopăr locuri noi,  neatinse de mâna omului.

Ce nu-i place

Oamenii cărora le lipseşte buna credinţă, Cred că un om de bună credinţă  poate reuşi şi în domeniile pe care nu le cunoaşte foarte bine. Din păcate, de foarte multe ori, la noi, oamenii sunt de rea-credinţă.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite