Mircea Diaconu: "Folclorul teatral" este superb, dar de multe ori neadevărat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu s-a destăinuit publicului din Galaţi
Mircea Diaconu s-a destăinuit publicului din Galaţi

Actorul a povestit azi, în cadrul unei mese rotunde organizate la Teatrul Dramatic din Galaţi, cum este deformat adevărul de lungul circuit al informaţiei, de la sursă, până la simplul spectator

Tema aleasă de organizatorii Festivalului de Comedie a fost extrem de simplă: Amintiri din teatru! Invitat special a fost actorul Mircea Diaconu, cel care s-a lăsat extrem de rapid "învăluit" de tema întâlnirii şi le-a povestit celor prezenţi mai multe întâmplări. Printre ele şi una legată de aşa-zisul "folclor teatral", cel care de multe ori distorsionează adevărul, dar care este extrem de gustat de public.

Există în acest folclor o întâmplare de prin 1979, petrecută la un turneu în Statele Unite, cu "O scrisoare pierdută" - prima reprezentaţie fără Toma Caragiu în rol principal. Printre actori, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Ion Besoiu.

"La un an după acest turneu, ieşeam de la un spectacol de la Bulandra, şi cum treceam eu printre oameni, cu şapca pe ochi ca să nu fiu prea repede recunoscut, aud o poveste stranie printre câţiva spectatori: «Bă, ştiţi chestia aia cu Besoiu?» Mi se deschid antenele... «Cică erau Caramitru, Besoiu şi Diaconu la un turneu în Statele Unite şi se duc ei la un restaurant chinezesc. Şi vine chinezul şef şi îi întreabă: Care dintre voi este secretar de partid? Atunci s-a ridicat încet Besoiu şi a spus: Eu. Chinezul i-a spus atunci vesel: tu mănânci gratis!»", îşi aminteşte râzând Mircea Diaconu.

Ascultând întreaga poveste, spusă într-o veritabilă variantă de folclor, Mircea Diaconu şi-a ridicat mândru şapca de pe ochi şi i-a înfruntat pe povestitori: "N-a fost deloc aşa! Într-adevăr, am fost în Statele Unite, am jucat «O scrisoare pierdută», dar n-am intrat în niciun restaurant chinezesc să mâncăm: aveam tot ce ne trebuia pentru a face mâncare, dar nu aveam sare şi pentru asta am intrat într-un restaurant chinezesc. Apropo, nici n-am ştiut cum să cerem şi n-am găsit", le-a spus Mircea Diaconu povestitorilor de pe holurile Teatrului Bulandra.

"M-am simţit aşa de prost că le-am stricat povestea", le-a mărturisit actorul celor prezenţi în foaierul teatrului Dramatic din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite