Proiect legislativ/ Minorii vor merge la concerte şi în cluburi de mână cu părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii discotecilor nu văd cu ochi buni iniţiativa legislativă a deputatului Cezar Preda, considerând-o exagerată

Unul dintre ultimele proiecte legislative ale deputatului Cezar Preda se referă la interzicerea accesului minorilor în localurile publice după ora 21.00, de duminică şi până joi. Nu şi vinerea şi sâmbăta când pot să recupereze.

Patronii care vor fi prinşi că încalcă această lege (n.r. - dacă ea va fi adoptată de parlamentari) vor fi sancţionaţi cu amenzi între 500 şi 1.500 de lei, iar încălcarea repetată a legii s-ar putea lăsa chiar şi cu suspendarea temporară a activităţii clubului respectiv. Conform acestui proiect, ar exista totuşi o portiţă pentru tinerii petrecăreţi.

Minorii vor putea intra în club, dacă sunt însoţiţi de părinţi sau, acolo unde este cazul de tutorele legal.

„Iniţiativa vine în urma sesizărilor, destul de multe ca număr, din partea părinţilor, a profesorilor şi a cadrelor medicale care confirmă prezenţa unui număr extrem de mare de minori în localurile publice, care se expun unui mod de viaţă neadecvat vârstei lor", spune iniţiatorul proiectului.

Iniţiativa parlamentarului democrat loveşte dur în „buisness"-ul localurilor şi cluburilor care se văd nevoite să-şi adapteze evenimentele în funcţie de noile categorii de vârste care mai pot avea acces în localurile de noapte.

„Nu ştiu, cred că trebuia puţin nuanţată decizia. Acum, practic, se loveşte şi în imaginea noastră, a cluburilor, pentru că suntem priviţi ca nişte formatori de delicvenţi. Am văzut că în acest proiect suntem printre cei care oferim o viaţă nesănătoasă minorilor, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental", spune managerul unui club cunoscut din Galaţi.

Interlocutorul nostru mai crede că măsura este oarecum deplasată pentru că şi până acum copiii care nu aveau 18 ani nu primeau băuturi alcoolice sau ţigări de la bar.

Liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu nu critică iniţiativa legislativă, ci modul în care ea a fost promovată.

„Din nou se dovedeşte faptul că nu au fost consultaţi partenerii de dialog obişnuiţi în astfel de situaţii. Concret, niciun dascăl nu a fost întrebat dacă este bună sau nu această iniţiativă, pentru că sigur s-ar fi făcut amendamente benefice", spune liderul sindical.

În plină vacanţă intersemestrială, copiii sunt convinşi că legea va fi încălcată chiar de patronii de cluburi, care nu-şi vor permite să piardă din profit.

"Eu chiar mergeam prin cluburi, dar asta nu înseamnă că mă drogam sau fumam şi mă îmbătam de fiecare dată. Mergeam pentru a mă întâlni cu fete, pentru a mă distra. Acum, probabil că o să încerc să bat pe la mai multe uşi de cluburi. Dar sunt convins că gărzile de la intrare ne vor lăsa, n-au cum să nu ne lase, jumăate dintre clienţii cluburilor sunt tineri sub 18 ani", spune un tânăr de la Liceul Emil Racoviţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite