Milioane de euro fără licitaţie la Administraţia Porturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în ultimele şase luni au fost două contracte „grase", în sumă totală de 16 milioane de euro, pe care le-au înhăţat, prin atribuire directă, firmele Tancrad şi Vega 93. La scurtă vreme după ce povestea contractelor transpirat, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) a fost înlocuit.

Destituirea lui Mihai Ochialbescu de la conducerea Companiei Naţionale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi - înlocuit în luna iulie cu George Petcu, un pedelist cu probleme de comunicare acute, care lucrase înainte ca şef de depozit de cărămizi - pare să ascundă numeroase interese colaterale.

APDM gestionează un buget fabulos, de peste 100 de milioane de euro anual, iar distribuirea banilor se face după criterii încifrate. Doar în ultimele şase luni, societatea de stat a atribuit unor firme private, fără licitaţie, contracte în sumă totală de peste 14 milioane de euro.
Tancrad s-a lipit de 9 milioane de euro

Pe 29 iunie 2011, firma Tancrad SA Galaţi (patronată de familia Stăncic a obţinut un contract de 9 milioane de euro pentru construirea unui cheu vertical, ultramodern, la Dana 31 din Bazinul Docuri.

Atribuirea s-a făcut, în ciuda sumei uriaşe, fără licitaţie, iar maniera în care s-a procedat este demnă de un scenariu de film. Iniţial s-a organizat o licitaţie, dar - surprinzător! - dosarele celorlalte firme înscrise (Vega 93, Cornea Construct şi MetalTrade Internaţional SRL) au conţinut erori, motiv pentru care în cursă a rămas doar Tancrad Galaţi.

La o primă vedere, procedura pare în regulă, însă la o analiză atentă oricine îşi dă seama că avem de-a face cu un aranjament de toată frumuseţea. Nu de alta, dar firmele „contracandidate" au câştigat şi ele, la rândul lor, mai multe licitaţii publice, în faţa aceloraşi competitori, tot prin maniera „un singur dosar a corespuns criteriilor"!

Vega 93 a primit „doar" 7 milioane

Dovada că aşa este simplă: la o licitaţie anterioară, desfăşurată la începutul anului, pentru construirea unui cheu în Portul Brăila (proiectarea şi execuţia cheiului la dana 23 şi parţial la dana 25), câştigătoare a ieşit Vega 93. Evident, scenariul a fost acelaşi: participanţi, dosare, etc. Doar suma diferă un pic: contractul cu Vega are „doar" 7 milioane de euro.

Trebuie neapărat să vă spunem şi cum a fost mascată toată măgăria. Rămasă în faţa situaţiei de a negocia preţul cu un singur competitor, Administraţia Portuară a refuzat să continue contractul. „Nu puteam să acceptăm orice preţ, de la un singur competitor", declara, le vremea respectivă Mihai Ochialbescu.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi,18 august. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite