Mii de stele căzătoare vor putea fi privite prin Observatorul Astronomic din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 12 august 2010, cu începere de la ora 21.00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi invită pe toţi gălăţenii, şi nu numai, să urmărească un fenomen astronomic deosebit: Perseidele sau ploaia de stele căzătoare.

Acest fenomen astronomic are loc în fiecare an, în luna august, în jurul datei de 12 august, perioada maximă de observaţii fiind în nopatea de 11-12 august sau 12-13 august.

Observatorul astronomic şi terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean sunt pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu toate echipamentele moderne din dotare. Pe lângă observarea stelelor căzătoare, publicul este aşteptat să privească prin telescop diverse obiecte de deep-sky, stele duble sau planete.

De asemenea, publicul vizitator va putea asista la observaţii de video-astronomie prin intermediul telescopului principal cu sistem optic Ritchey - Chretien, prevăzut cu o cameră video Mintron folosită la transmiterea de imagini cu conţinut astronomic pe internet sau pe plasma din sala de programe educative şi activităţi interactive a Observatorului Astronomic.

„Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este încă cazul Perseidelor constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţi de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de-a lungul traiectoriei cometei care le-a produs.

O asemenea concentraţie de resturi de cometa, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate "ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datoreşte arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.

Observaţiile din noaptea de 12 spre 13 august 2009 vor dura până la ora patru dimineaţa. Dacă vremea va ţine cu pasionaţii de astronomie şi cerul va fi senin, vor putea fi observate mii de stele căzătoare în acestă noapte specială. Biletul de intrare la Perseide costă 3 lei, pentru adulţi şi copii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite