Galaţi: Mii de pensionari supravieţuiesc înglodându-se în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Mii de pensionari supravieţuiesc înglodându-se în datorii
Galaţi: Mii de pensionari supravieţuiesc înglodându-se în datorii

Tot mai mulţi vârstnici apelează la împrumuturi pentru modesta hrană zilnică şi plata utilităţilor După o viaţă de muncă, mii pe pensionari au ajuns să trăiască la limita de jos a sărăciei, cu „ajutorul” Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

În perioada 1 ianuarie-31 octombrie au fost înregistrate 12.659 de împrumuturi, în valoare totală de 2,1 milioane lei. Numai în luna octombrie, s-au aprobat 1.268 de cereri.

Pentru acest an, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi şi-a planificat să acorde împrumuturi în valoare totală de 1,8 milioane de lei, însă datele actuale arată că acest nivel a fost cu mult depăşit. În oraşul vecin, CARP Brăila a acordat credite pentru 15.685 de pensionari.

Se împrumută pentru medicamente

Majoritatea cererilor sunt pentru nevoi care nu suferă amânare, precum plata întreţinerii, taxe si impozite, medicamente, tratamente, operaţii, pentru a-şi ajuta copii, taxa la facultate pentru nepoţi, dar şi  pentru lemne.

Un val important al solicitărilor a fost la începutul anului şcolar, când bunicii au cumpărat îmbrăcăminte şi rechizite pentru nepoţei. În această perioadă, bătrânii care locuiesc „la casă” se împrumută pentru a-şi cumpăra lemne sau cărbuni pentru iarnă. Au tot aşteptat să se ieftinească şi i-a prins iarna.

“Vin în general cei cu pensii mici, deoarece nu se descurcă nici cu  facturile la utilităţi, nici cu plata medicamentelor. Sunt care îşi ajută nepoţii şcolari şi studenţi. Am avut şi cazuri în care au venit pentru provizii de iarnă sau lemne de foc”
, ne-a declarat  Aurelian Agache, vicepreşedinte CARP Galaţi.

Situaţia dramatică prin care trec vârstnicii gălăţeni ne-a  fost confirmată chiar de către unii dintre ei, în timp ce aşteptau la

image

coadă. “Am o pensie de 350 de lei şi vreau să împrumut 100 de lei, pentru a-mi plăti impozitul la pământ. Când am nevoie, vin şi împrumut aici”, ne-a mărturisit Măndiţa Cazacu, în vârstă de 81 de ani din comuna Vârlezi.

“Am venit să împrumut 500 de lei pentru alimente, medicamente, plata întreţinerii. Am o datorie la asociaţia de locatari de 800 de lei şi o pensie de 600 de lei. Mă descurc foarte greu, de aceea apelez la împrumuturi. Altă soluţie nu am, iar penalizările nu mă iartă”, ni s-a plâns şi nea’ Crintea Nistor.

“Eu am vreau să împrumut 12.000 de lei. Am nevoie pentru medicamente şi plata întreţinerii. Lipsurile ne fac să apelăm la credite. E mult mai bine decât la bănci”, a intervenit şi Maria Căpătan, pensionară în vârstă de 67.

Pensionarii focşăneni şi buzoieni, speriaţi de criză


Dacă la Galaţi şi Brăila, cererile de împrumut au explodat, la  Buzău şi Focşani,  vârstnicii nu mai au curaj să se împrumute din cauza crizei. Astfel, de  la începutul acestui an, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Buzău a acordat împrumuturi unui număr de 3.000 de vârstnici, în timp ce la Focşani, s-au întregistrat doar  591 de solicitări de credite.

Peste 300 de pensionari gălăţeni au poprire pe pensie

Cea mai mică sumă ce poate fi împrumutată de către un pensionar gălăţean este de 150 de lei, în timp ce la nivel maxim poate ajunge până la 5.000 de lei. Creditele se acordă în funcţie de valoarea pensiei dar şi de fondul de care pensionarul dispune în contul deschis la CARP.

Indiferent de suma împrumutată, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi percepe o dobândă de 7,5%. Banii împrumutaţi trebuie returnaţi în 10-12 rate lunare. În prezent,  300 de datornici au poprire pe pensie pentru că nu au achitat la timp banii şi circa 1.000 figurează cu întârzieri. CARP Galaţi are peste 40.000 de membri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite