Galaţi: Mii de gălăţeni se încălzesc cu lemne şi cărbuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Mii de gălăţeni se încălzesc cu lemne şi cărbuni
Galaţi: Mii de gălăţeni se încălzesc cu lemne şi cărbuni

În sezonul rece, peste 2. 000 de familii îşi încălzesc căminele cu sobe în care, din cauza veniturilor mici, nu prea au ce arde.

Totuşi, oricât de mic ar fi ajutorul acordat de stat, oamenii se declară mulţumiţi. De pildă, Tiţa Cristea este beneficiară de venit minim garantat din 2001 şi primeşte ajutor pentru lemne, în fiecare an. Mai are în grijă un băiat de 19 ani, care este bolnav şi nu poate face efort.

Eu sunt foarte mulţumită, deoarece nu am posibilităţi să-mi procur lemne. Este foarte greu să trăim. Am băiatul bolnav de hepatită şi medicamentele sunt foarte scumpe”, ne-a mărturisit femeia.

Familia Ţurcan trăieşte din 2003  în condiţii de Ev Mediu. Nu are lumină, apă, iar soba este mai mult de decor. Din cauza lipsurilor, în prag de iarnă, oamenii nu au cu ce să-ţi cumpere lemne şi dorm îmbrăcaţi cu haine groase, înfăşuraţi în plapume.

Anul trecut, am primit bani pentru lemne, în jur de 100 de lei. Anul acesta, mă tem că nu o să primesc pentru că iese soţia la pensie şi nu ne mai încadrăm. Să sperăm că vom avea o iarnă uşoară”, ne-a declarat cu mâhnire Traian Ţurcan. 

image



Aproximativ 500 de familii vor primi lemne de la depozitul Primăriei.

Anual, se depun cereri la Serviciul de Asistenţă Socială  şi, în urma unor anchete, se stabileşte cine primeşte lemne”, ne-a spus directorul tehnic din cadrul Primăriei, Laurenţiu Jalbă.

Repartizarea lemnelor pentru familiile nevoiaşe a început deja.

Lemne, la preţul de anul trecut

Ne-am interesat şi cum se vând lemnele în acest an. Surprinzător, comercianţii de lemne de foc ne-au declarat că nu au mărit preţurile, ba din contră au rămas la nivelul celui de anul trecut.

Chiar şi aşa, nu prea au parte de prea mulţi muşterii. Spre exemplu, la depozitul de lemne de pe Strada Tecuci, o tonă de lemne de cheretea de fag costă 370 de lei, buşteanul de fag este 270 de lei tona, în condiţiile în care anul trecut ajungea  la 400 de lei/tona. 

Se cumpără,  dar nu foarte mult. Este evident că suntem cu toţii afectaţi de criză.  La începutul anului am vândut cu 400 de lei tona, dar am lăsat la preţ pentru că nu se vindea şi ieşeam şi în pierdere”, ne-a spus Ionel Apostol, gestionarul unui depozit de lemne.                                             

image



În plus, pentru a atrage clienţi, duminica, între 9.00-12.00, depozitul  oferă cherestea la 350 de lei tona, buştean la 250 de lei tona, iar palet la metru cub -250 de lei tona.

Oamenii cumpără după banii pe care îi au. De exemplu, avem o bătrânică care vine aproape în fiecare zi şi cumpără de 10 lei”, a adăugat gestionarul depozitului. 

Cereri mai multe ca anul trecut

Până în prezent, 1.490 de solicitări au fost depuse de gălăţenii care se încălzesc cu lemne.

Dacă venitul pe membru de familie nu depăşeşte 155 lei lunar, suma acordată este de 54 de lei. La limita superioară, o familie care înregistrează un venit situat între 355,1 şi 425 lei pe membru, va primi doar 30 de lei”, ne-a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Dată fiind scăderea dramatică a nivelului de trai, se estimează că vor fi mai multe cereri de căldură decât anul trecut.

Ajutoare de căldură până la plafonul de 615 lei

În oraşul vecin, Brăila, aproximativ 2.700 de brăileni au solicitat ajutoare pentru  lemne şi un număr relativ egal din partea celor care utilizează gaze naturale.

În Buzău, 1.200 de persoane beneficiază de ajutoare pentru lemne, în timp ce, la Focşani, Primăria a emis dispoziţii de plată pentru 245 de persoane.

Plafonul pentru acordarea ajutorului de căldură a fost stabilit ieri de Camera Deputaţilor la 615 lei.  Astfel, OUG nr. 106 prin care plafonul era redus la 425, de lei a fost corectată şi modificată. Ajutoarele nu se vor mai acorda într-o singură tranşă, ci lunar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite