Galaţiul secolului XXI/Mii de oameni suferă de frig deoarece nu au bani pentru a-şi repara defecţiunile de la subsolurile blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de gălăţeni îngheaţă în case pentru că nu au bani să-şi repare defecţiunile de la subsolurile blocurilor în care locuiesc . În cazul a opt imobile şi 38 de scări de bloc din oraş instalaţiile de la subsol sunt nereparate de peste 30 de ani.

Oamenii spun că au făcut zeci de drumuri la societatea locală de termoficare şi la Primărie, pentru a li se rezolva problemele, dar fără succes.

Înfăşuraţi în plapumă 

„Nu se poate să trăim în asemenea condiţii. Noaptea dorm cu şosete de lână în picioare, îmbrăcată cu ilic şi pulover gros peste el. Mi-e frică să nu răcesc la plămâni. Sunt singură , trăiesc dintr-o pensie amărâtă şi nu am bani pentru centrală termică. E bătaie de joc!", ne-a spus Emilia Bontea, locatar al blocului N11,din cartierul gălăţean Micro 38.

Într-o situaţie mai dificilă este Casandra Drăgan, în vârstă de 90 de ani, imobilizată la pat şi bolnavă de Alzheimer. Pentru a nu simţi frigul, bătrâna ne-a spus că este nevoită să se învelească noaptea cu două plăpumi. „Iau vitamina C şi stau înfofolită. Nu am simţit nicio zi căldura iarna asta. Este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Şi atunci îngheţam în case dar tot ne mai dădea puţină căldură", spune bătrana.

Revoltător este faptul că vârstnica este „la zi" cu plata utilităţilor. „De când a venit iarna, nu am avut o zi căldură. Caloriferele sunt reci, deşi noi ne plătim la timp întreţinerea. Nu e corect. Mai dăm drumul la aragaz să se încălzească puţin în casă" ne spune indignată Marlena Munteanu, 53 de ani, îngrijitoarea Casandrei Drăgan.

În aceeaşi situaţie sunt şi gălăţenii care locuiesc în Micro 38 la blocurile G4 (scara 1), Micro 19 (blocul L4), Micro 21 ( blocul R7, scara 1), Micro 14 (blocul J), Aurel Vlaicu (blocul A, scara 3), în Micro 33 ( blocul N14, scara 4), Micro 40 ( blocul N3, scara 3 şi 4), Micro 39 ( blocul J 10, scara 2).

image

Explicaţii de la Apaterm

Mircea Ispas, directorul tehnic al SC Apaterm, ne-a explicat că blocurile menţionate mai sus nu primesc agent termic deoarece instalaţiile sunt nereparate de zeci de ani. „Oamenii trebuie să-şi repare avariile. Altfel, noi nu le putem furniza căldură", a spus Ispas.

În consecinţă, locatarii care au rămas în sistem centralizat şi îngheaţă acum de frig în apartamente au două soluţii: să-şi repare subsolurile sau să se roage la Dumnezeu să nu scadă prea mult temperaturile!

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite