Mihai Nicolae, un antrenor cu greutăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Nicolae, antrenorul lotului naţional de haltere - junioare
Mihai Nicolae, antrenorul lotului naţional de haltere - junioare

Performaţele sportivilor săi de la CSM Dunărea Galaţi l-au propulsat în postura de antrenor al lotului naţional de junioare la haltere.

Haltere, o disciplină sportivă cu tradiţie şi, implicit, istorie bogată în Galaţi. Regretatul Pavel Gospodinov, cunoscut ca novatorul celor două stiluri clasice - smuls şi aruncat - este cel care a creat renumita şcoală gălăţeană de haltere. O muncă continuată de fraţii Nelu şi Gheorghe Gospodinov, încununată cu performanţele de excepţie ale lui Nicu Vlad.

Tradiţia trebuia continuată, astfel că 1998, la insistenţele lui Nicu Vlad, secţia de haltere de la CSM Dunărea a fost reînfiinţată după cinci ani în care acest sport murise în Galaţi. A fost adus antrenor de la Progresul Brăila, Alexandru Dumitrescu. Prima grijă a acestuia a fost să ia un tânăr lângă el, caruia să-i poată preda ştafeta.

Aşa a fost „inventat" antrenorul Mihai Nicolae. Dumitrescu a fost inspirat, dovadă că după un deceniu Mihai Nicolae are deja o vechime de patru ani ca antrenor al lotului naţional de junioare. Iar împreună, cei doi au făcut din haltere cea mai productivă secţie de la CSM Dunărea, cu peste 800 de medalii la campionatele naţionale şi nu numai.

Primul său succes notoriu ca tehnician a venit repede, în 2001, când sportiva sa de atunci, Ionela Topală, devenea campioană europeană la juniori II cu record continental, iar Mihaela Enachi luar argintul. Fire pătimaşă, temperament vulcanic, Mihai Nicolae se ataşase mult de sportivii săi şi a suferit mult când Ionela a renunţat relativ repede la sport.

A luat-o de la capăt. În 2005 chiar de la zero, când Nicu Vlad, preşedintele federaţiei, l-a numit antrenor la lotul naţional de junioare. „Nicu ne-a sugerat să căutăm talente la Botoşani. Împreună cu alţi nouă antrenori am colindat aproape toate comunele de acolo şi aşa am luat-o de la zero", povesteşte antrenorul. Dintre fetele cu care pornea atunci la drum, patru sportive au fost promovate la lotul naţional de tineret.

Marele său vis, în care crede  cu tărie, este ca un sportiv crescut de el să ajungă medaliat la Jocurile Olimpice. Are două fete în care, atât el cât şi Ozana Constanadache împreună cu care lucrează la lot, îşi pun mari speranţe: Andrea Marcovici (locul patru la CE de junioare) şi mai ales Elena Andrieş. Aceasta din urmă are doar 15 ani, anul trecut a fost triplă vicecampioană europeană la juniori II, campioană naţională a senioarelor cu record naţional iar în acest an a fost aruncată în lupta marilor competiţii ale senioarelor: locul şapte la Campionatul European. Păcat că s-a accidentat în iulie şi a ratat CE al junioarelor, unde ar fi câştigat detaşat. În 2012, la Olimpiada de la Londra, va avea aproape 18 ani şi deja va fi călită la senioare pentru a-l face pe Mihai Nicolae să-şi vadă visul împlinit.

CE II PLACE

Am foarte puţin timp liber, pentru plăcerile sufletului. Încerc să-l împart între familie şi lectură. Am şi prieteni de nădejde şi aş fi ridicol să nu recunosc că un şpriţ cu cei apropiaţi sufletului îmi dă odihnă şi energie.

CE NU ÎI PLACE

Mă îngrozeşte graba unora dintre antrenorii de juniori, de la cluburi. Uită că menirea lor este să-i crească pentru perfomanţe la seniori şi forţează sportivii prea devreme, doar pentru a-şi face ei norma la medalii.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

- Ce îşi doreşte antrenorul Mihai Nicolae să-i aducă Moş Crăciun?

- Îmi doresc poate prea mult. O societate care să înţeleagă necesitatea de a se investi în sport pentru a se face astfel economie în spitale. Care să aibă grijă de sportivii care la vârste mici arată potenţial de a ajunge mari campioni. Foarte mulţi dintre juniori renunţă, pentru că sportul nu le aduce banii cu care să poată trăi pănă când îi pot obţine singuri prin performanţe. Aici este una din marile bube ale sportului românesc.

- Dar omul Mihai Nicolae?

- Să-mi aducă Moşul casa plină de Crăciun, să sărbătoresc cu inima plină de bucurie alături de prieteni.

Profil

Născut: 16 ianuarie 1964 Tămăoani - Galaţi

Studii: ANEFS

Familie: căsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite