Mihai Enescu este militarul cu suflet de poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrul militar de-o viaţă, Mihai Enescu este şi epitrop la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi totodată, autorul a trei volume de poezie cu tematică religioasă

Mihai Enescu şi-a dedicat întreaga viaţă carierei militare şi spune că, dacă ar fi să o ia de la capăt, ar alege şi acum acelaşi lucru. Este un om extrem de hotărât şi îi place ca lucrurile pe care le face să iasă cât mai bine. Pe lângă activitatea profesională însă, acesta a descoperit, în urmă cu aproape două decenii, un „culoar prin care s-a apropiat de Dumenzeu“, după cum el însuşi afirmă.

A început să meargă tot mai mult la Biserică, iar implicarea sa în viaţa bisericească să fie tot mai pronunţată. În anul 1996, a devenit consilier, iar din anul 2000 este epitrop, la Biserica „Înălţarea Domnului“, de pe Bulevardul „Mihai Viteazul“. „ Totul a început în ’96, când m-am întâlnit cu preotul Achim Băcilă, care m-a rugat să îşi ajut cu o parte din sonorizarea bisericii, aflată în construcţie.La acea vreme, slujbele se desfăşurau în aer liber, iar părintele mi-a spus că nu crede că va reuşi să vadă lăcaşul construit, cât va mai fi în viaţă. Atunci, mi-am propus să mă implic şi să fac şi eu atât cât pot“, îşi aminteşte Mihai Enescu.

Scrie poezii din 1999

Şi pentru că trecuseră deja câţiva ani, iar lucrările la noul lăcaş de cult mai mult stagnau, acesta s-a apucat să construiască o machetă, la care a lucrat timp de doi ani. A realizat-o din sârmă de cupru, iar la finalizare, a fost rugat de către preot să scrie şi câteva cuvinte, care să însoţească macheta.

Aşa avea să apară, în 1999, prima poezie scrisă de Mihai Enescu, „Un simbol de pâmânt“, o poezie dedicată lăcaşului de cult. Susţinut de preotul Mircea Păcurariu şi inspirat de lucrurile simple din viaţa a sa de zi cu zi, acesta a continuat să scrie poezie cu tematică religioasă, iar în anul 2007 şi-a lansat primul volum, „Dihotomie, Suflet şi trup“. „La acea lansare a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, care mi-a spus că, pentru că vrea ca această carte să nu fie o simplă întâmplare, îmi dă canon să mai scriu una. Aşa se face că am continuat să scriu, iar un an mai târziu am lansat al doilea volum, «Logosul întrupat». Şi atunci a participat Înaltpreasfinţitul, care mi-a spus acelaşi lucru“, povesteşte poetul, care spune că cele mai multe moment de inspiraţie apar seara, la bilanţul evenimentele de peste zi.

Lucrează la primul volum de proză

Cea de-a treia carte de poezie cu tematică religioasă scrisă de poet, „Lumină, pace, iubire“ a fost lansată şi ea în acest fel, în 2010, iar acum Mihai Enescu lucrează la primul volum de proză, acesta din urmă, urmând să fie lansat până la sfârşitul anului.

„ Cartea se va numi «Răbdare, echilibru, credinţă», întrucât eu consider că, dacă omul se încadrează în cele trei aspecte, înseamnă că va reuşi să îşi ducă Crucea în viaţă, aşa cum i-a fost lăsat de la Dumnezeu. Un om echilibrat întotdeauna va reuşi“, adaugă scriitorul.

Profil
Născut: 3iunie 1957, localitatea Măstăcani, judeţul Galaţi
Studii: Şcoala Militară Sibiu
Familie: Căsătorit, are doi copiii

Ce-i place

„Sunt câteva lucruri ce mi-ar plăcea să se întâmple. De exemplu, mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să nu uite de unde a plecat. De asemenea, mi-ar plăcea ca omul să îşi poată cunoaşte viitorul şi mi-ar plăcea ca toţi să devină înţelepţi cât mai repede posibil, la o vârstă cât mai fragedă“, spune Mihai Enescu.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac persoanele care se laudă, cele care distrug ceea ce este în jurul nostru  şi cele care iau hotărâri pripite“, adaugă acesta.

Întrebări şi răspunsuri
Sunteţi născut la Galaţi. De când locuiţi în Sibiu?

În Sibiu am venit în anul 1977, pentru a urma cursurile Şcolii Militare. După trei ani, m-am mutat la Oradea, m-am căsătorit, iar din 1983 m-am întors La Sibiu, pentru activitatea militară.

Ce aţi schimba la dumneavoastră, dacă aţi lua-o de la început?
Din punct de vedere profesional, nu aş schimba nimic, aş alege să fiu tot militar. Însă aş încerca să fiu mai bun.

Care sunt lucrurile pe care le nu le agreaţi?
Pot să spun că fac alergie la oamenii beţi şi mincinoşi. Asta pentru că eu sunt extrem de sever cu mine însumi şi încerc ca lucrurile pe care le fac să iasă cât mai bine, iar pentru asta este nevoie de foarte multă seriozitate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite