Micii fermieri acuză: apa de irigat se vinde la suprapreţ !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli susţin că au renunţat să îşi mai irige terenurile întrucât asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigat le cer 1.000 de lei pentru fiecare hectar irigat.

Situaţie hilară în agricultură. Cu toate că peste 150.000 de hectare sunt amenajate pentru irigaţii, doar câteva sute sunt irigate efectiv. Asta în condiţiile în care au fost încheiate contracte pentru o suprafaţă de peste 5.000 de hectare.

Motivul este cât se poate de simplu. Micii fermieri nu au bani să plătească 1.000 de lei pentru un hectar irigat. De cealaltă parte, asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigat (AUAI) se plâng că Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF ) Galaţi practică un tarif mult prea mare pentru serviciile prestate, în timp ce pentru energia electrică plătesc 650 de lei la un hectar irigat.

Fără o evidenţă

În momentul de faţă, primăriile din judeţ nu au o evidenţă exactă a terenurilor pe care le mai au în administrare. În aceste condiţii, terenurile pe care se află staţiile principale de pompare a apei de irigat nu pot fi trecute în administrarea AUAI-urilor pentru că există pericolul ca suprafeţele respective să fi fost deja retrocedate sau câştigate în justiţie de foştii proprietari.

Camera de Conturi Galaţi şi-a dat deja acordul pentru ca terenurile agricole în cauză să fie trecute la AUAI-uri, dar până la efectuarea unor măsurători cadastrale nu se poate face nimic. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, ANIF Galaţi nu deţine nici acte de proprietate pentru aceste terenuri.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite