Galaţi: Pictoriţa Doina Moldoveanu vrea să-l egaleze pe Michelangelo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Pictoriţa Doina Moldoveanu vrea să-l egaleze pe Michelangelo
Galaţi: Pictoriţa Doina Moldoveanu vrea să-l egaleze pe Michelangelo

A început să deseneze de la patru ani, imitându-şi mătuşa. La 34 de ani a devenit pictor profesionist. Acum are o sută de lucrări, expuse în aproape toată ţara.

Gălăţeanca Doina Moldoveanu  este un artist care şi-a reprezentat cu mândrie oraşul natal la toate expoziţiile de pictură şi târgurile meşterilor populari organizate din 2003 şi până în prezent.

Încă din copilărie, când desena ca să o imite pe mătuşa ei, a visat să ajungă un pictor celebru, idolatrizându-l pe Michelangelo.

Nu a reuşit să ajungă atât de departe deoarece viaţa de familie a furat-o. S-a căsătorit foarte tânără şi odată cu venirea pe lume a băiatului său, a renunţat la Faculatea de Artă, mulţumindu-se doar cu cursurile Şcolii Populare de Artă de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.

Aşa a putut să devină pictor profesionist, reuşind să expună circa o sută de lucrări, aproape în toaţă ţara.

Eu fac pictură naivă pe materiale naturale: lemn, pânză, piele, os. Folosesc culorile de bază - roşu, galben şi albastru - pe care le combin şi îmi obţin propriile culori, la intensitatea pe care mi-o doresc. De cele mai multe ori pictez peisaje, obiceiuri tradiţionale, viaţa la ţară şi icoane. Cele mai multe dintre idei le am în minte, fiind inspirate din perioada copilăriei mele pe care mi-am petrecut-o în satul Huşi din Vaslui”, povesteşte cu emoţie Doina Moldoveanu. 

image



Un vis neîmplinit

Pictoriţa şi-a dorit foarte mult să aibă o expoziţie proprie, însă până acum nu şi-a putut îndeplini visul.

În primul rând, nu am avut timpul necesar pentru a crea cel puţin 30 de lucrări pe care să le păstrez doar pentru expoziţia mea. În general, fac câte trei tablouri pentru pentru evenimentele la care sunt invitată, iar pe acestea le vând”, spune gălăţeanca.

Acum femeia se concentrează spre o altă dorinţă de a sa: expunerea lucrărilor proprii în străinătate.
Am primit o invitaţie pentru un eveniment care va avea loc în Franţa. Este vorba despre o expoziţie mondială unde voi participa şi eu cu câteva lucrări”, mărturiseşte,  încrezătoare, artista.

De la pictură, la artă populară
Pe lângă tablourile pictate, Doina Moldoveanu realizează şi diferite obiecte de artizanat pe care le vinde la târgurile meşterilor populari.

Creez diferite tablouri, în miniatură, care ilustrează motive florare. Formele mi le aleg singură. Sunt romburi şi dreptunghiuri. De asemenea, am mai realizat şi vaze din os, tot în miniatură, cu flori cu petale din piele lipite pe ghindă. La începutul primăverii confecţionez şi mărţişoare”, declară Doina Moldoveanu.

image



Ce-i place?

Îmi place muzica. Ascult diferite genuri, în funcţie de starea în care mă aflu. Chiar dacă fac artă populară, îmi place, în egală măsură şi muzica populară şi cea dance. Mi-ar fi plăcut să lucrez în domeniul arhitecturii, însă nu am reuşit. În timpul liber citesc din domeniul paranormalului, e un alt subiect care mă fascinează.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac parcurile din oraşul nostru. Trebuie să fie mai multe flori, dacă se poate aşa cum sunt în Grădina Botanică. Înainte erau aşa de multe flori şi pe străzi, acum nu mai este nimic. După mine, totul arată jalnic. Poate ar fi frumos, ca în oraş, să fie amenajate mai multe fântâni arteziene.

Întrebări şi răspunsuri:
Câte ore pictaţi pe zi?
Sunt zile în care pictez în continuu. Tot timpul creez câte ceva. Dacă nu pictez, fac obiecte de artizanat. Încerc să fiu în continuă tangenţă cu arta mea

Câte diplome şi premii aveţi?
Am diplome de la fiecare expoziţie sau târg la care am participat. În total, cred că sunt în jur de 50 de diplome. Am câştigat doar o expoziţie, la Curtea de Argeş. De asemenea, am ocupat locul II la expoziţia „Pe aripi de dor domnesc”
Care a fost cel mai scump tablou pe care l-aţi vândut?
Cel mai scump tablou pe care l-am vândut de când pictez a fost un peisaj care reprezenta viaţa de Sărbătoarea Floriilor şi a costat 500 de lei.

Profil:
Data naşterii: 24 februarie 1968
Educaţie: Şcoala Populară de Artă de la CCJ Galaţi
Stare Civilă: Căsătorită, un băiat de 20 de ani

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite