Megaescrocheria de la Suceveni face primele victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât localnicii din Suceveni, cât şi banca nu au ştiut nimic despre înşelăciune timp de aproape un an de zile
Atât localnicii din Suceveni, cât şi banca nu au ştiut nimic despre înşelăciune timp de aproape un an de zile

Secretara Primăriei din Suceveni a fost suspendată din funcţie după ce a înşelat zeci de persoane pe care le-a transformat în datornici. Parchetul le-a dat o lovitură „ţepuiţilor" şi băncii cooperatiste după ce angajatul implicat în escrocherie va răspunde doar pentru o banală delapidare, nu şi pentru înşelăciune.

Întreaga comunitate locală de la Suceveni se află încă sub şocul celor întâmplate în urmă cu doi ani de zile.

Secretara localităţii, Tuţa Morariu, şi administratorul de credite din cadrul filialei locale a Băncii Cooperatiste „Belşugul", Gina Iancu, şi-au dat mâna pentru a pune la cale o megaescrocherie, în care au fost implicaţi fără voia lor zeci de localnici.

Gina Iancu a întocmit, în perioada 1997-octombrie 2008, un număr de 88 de contracte de credit prin redactarea unor contracte false de creditare.

Femeia s-a folosit de adeverinţe de venit agricol şi de salariu emise de Primărie, care conţineau date nereale, ajungând să obţină 327.590 de lei, pe care i-a folosit în interes personal.

Gina Iancu nu s-a oprit aici. Ea a furat pur şi simplu banii unui număr de 25 de persoane din localitate, care au depus aproape 90.000 de lei la bancă sub forma unor depozite.

Autorităţile locale au luat recent primele măsuri. „Tuţa Morariu a fost suspendată din funcţia de secretar al comunei Suceveni până la finalizarea procesului, perioadă în care nu va fi plătită. Deocamdată nu vom angaja un alt secretar", ne-a declarat primarul localităţii Suceveni, Neculai Hanţă.

De la înşelăciune, la delapidare

Morariu Tuţa se ocupa de întocmirea de adeverinţe de venit agricol şi de salariu false. Acestea au ajuns pe mâna lui Iancu Gina, care falsifica dosarele de credit.

În escrocherie, au fost implicate şi Doina Ragea, casier la bancă, şi Nicoleta Irinuţa Başa, referent agricol la Suceveni.

Iancu Gina a fost trimisă iniţial în judecată pentru înşelăciune, dar ieri Parchetul a decis, oarecum surprinzător, ca femeia să răspundă doar pentru delapidare.

În sarcina unei persoane nu se pot reţine două infracţiuni de aceeaşi natură, adică înşelăciune şi delapidare. Acum vorbim doar despre delapidare", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Veronica Dumitrache.

Decizia îl nemulţumeşte pe directorul Băncii Cooperatiste „Belşugul" Galaţi, Ion Eugen:„Nu doamna procuror decide dacă este sau nu înşelăciune, ci judecătorul. Nu înţeleg de ce nu a fost reţinută infracţiunea cea mai gravă, adică înşelăciunea?", se întreabă directorul Ion Eugen.

Conducerea băncii a preferat să nu dea detalii despre suma pe care o va cere în justiţie întrucât acesta s-ar putea modifica pe parcursul procesului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite