Medicii se tem că dispensarul TBC le va cădea în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grav avariat din cauza tasării terenului din zonă, imobilul s-ar putea prăbuşi în orice moment peste medici şi pacienţi. Deşi există o dispoziţie de evacuare a imobilului veche de peste şase luni, Primăria nu are unde să mute acest dispensar.

Dispensarul TBC de pe strada Regiment 11 Siret se află într-o stare gravă de degradare.

După o evaluare făcută în urmă cu aproape şase luni de o echipă de experţi în construcţii, Inspecţia de Stat în Construcţii a dispus evacuarea de urgenţă a clădirii deoarece atât pacienţii cât şi personalul care lucrează acolo erau expuşi unor mari riscuri în cazul unui cutremur.

Şase luni de indiferenţă

Surpinzător, la mai bine de şase luni de la acea dispoziţie de evacuare, dispensarul funcţionează la fel ca înainte.

Domnule, acolo nu-i de glumă, pot să moară oameni. Important este acum să plece toţi de acolo", spune inspectorul tehnic adjunct din cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie, Ionel Ardean.

Tehnic vorbind, între cele două rânduri paralele ale fundaţiei există o diferenţă de aproape jumătate de metru. În aceste condiţii, planşeul de la etajul al doilea este în pantă.

Zilele trecute s-a decis, nu ştin de către cine, să se mute birourile de la etaj la parter. E o prostie, pentru că la parter riscurile sunt mai mari", mai spune Ionel Ardean.

Această clădire se poate prăbuşi la cel mai mic cutremur. Foto: Corina Tătaru

La momentul apariţiei dispoziţiei de evacuare a existat o soluţie „de avarie", în sensul că s-a propus mutarea întregului dispensar în sediul în care a funcţionat cândva un centru de transfuzie sangvină (pe strada Saturn). Se făcuse la momentul respectiv chiar şi un studiu de fezabilitate şi ar fi trebuit făcute investiţii serioase dar, din păcate, nu s-a făcut nimic.

Această clădire se poate prăbuşi la cel mai mic cutremur. Foto: Corina Tătaru


Cei de la Spitalul TBC se apără şi spun că Primăria poartă întreaga vină, pentru că nu a investit în reabilitarea clădirii.

„Ne-am luptat să aducem la Primărie acel sediu, dar nici până astăzi el nu a fost reabilitat, astfel încât să ne putem muta acolo. În aceste condiţii, vom face demersurile ca acest sediu să ajungă la Consiliul Judeţean, de unde am primit promisiuni că vom primi bani pentru lucrări", spune directorul spitalului, Monica Necula.

Compromis „de avarie"

Până atunci, conducerea spitalului a găsit şi o soluţie „de avarie", în sensul că va muta toate birourile din Complexul „Francezi" într-un spaţiu din interiorul spitalului de pe strada Ştiinţei.

Această mutare va dura însă cel puţin două săptămâni pentru că abia acum se amenajează spaţiile. Deci pericolul rămâne.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite