Galaţi: Maşina centenară de 1.000.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Maşina centenară de 1.000.000 de euro
Galaţi: Maşina centenară de 1.000.000 de euro

Pare greu de crezut, dar la Muzeul de Istorie din Galaţi (mai precis la secţia din Casa Memorială „Alexandru Ioan Cuza) există un automobil de colecţie extrem de scump, a cărui valoare bate la aproape un milion de euro.

Maşina este realizată de producătorul francez „De Dion-Bouton” şi a fost construită în urmă cu 113 ani. La vremea ei, a revoluţionat piaţa auto printr-o serie de inovaţii tehnice importante cum ar fi radiatorul frontal şi acceleraţia de picior.

În anul 2008, marca franceză a fost inclusă în top 10 al celor mai scumpe maşini vândute, un exemplar din Germania fiind tranzacţionat cu 1.4 milioane de euro. Maşinile cu marca „De Dion-Bouton” sunt evaluate pe piaţa internaţională între 0.7 şi 1.5 milioane de euro.

Cum este şi normal, numeroşi colecţionari de maşini au încercat să cumpere exponatul de la Galaţi, mai ales că este în stare perfectă. Ultima ofertă pe care a primit-o muzeul s-a ridicat la 500.000 de lire sterline (circa 800.000 euro) şi a venit în urmă cu cinci ani din partea unui japonez.  Muzeul gălăţean nu intenţionează să vândă automobilul, mai ales că legea nu permite acest lucru.

Din păcate, după câte spune personalul muzeului, gălăţenii nu prea se înghesuie să vadă automobilul, care rămâne într-un profund anonimat în ciuda impresionantea sale valori.

În privinţa provenienţei maşinii există mai multe variante, însă niciuna nu este certificată istoric. Se povesteşte că ar fi aparţinut farmacistului şi omului politic Constantin Ţinc (fost primar al Galaţiului în mai multe rânduri între 1898 şi 1917) şi că înainte de 1989 Nicu Ceauşescu ar fi încercat să-şi însuşească automobilul de epocă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite