Mărţişoarele „eco” sunt ultima fiţă de 1 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica vinde mărţişoare la taraba amenjată în Ţiglina
Viorica vinde mărţişoare la taraba amenjată în Ţiglina

Viorica Meca, o mare iubitoare de natură, confecţionează mărţişoare din plante şi flori pe care le culege vreme de şase luni pe an. Cei care vor să respecte tradiţia de 1 Martie oferind tradiţionalul simbol al primăverii pot dărui un crâmpei de natură pentru doar  doi lei.

Începutul lunii martie reprezintă, pentru sute de comercianţi, prilejul să-şi suplimenteze veniturile scoţând la vânzare tot felul de flecuşteţe trasformate peste noapte în mărţişoare de prost gust. În multitudinea de kitch-uri de pe tarabele înstalate în cele mai aglomerate locuri publice, mărţişoarele realizate de Viorica Meca fac notă discordantă deoarece sunt delicate şi ecologice.

Fabricate din materiale naturale (plante, flori şi ţesături vegetale) vopsite şi modelate cu măiestrie,  mărţişoarele sale reprezentă o alternativă pentru cei care iubesc la rându-le natura şi frumosul.

Munceşte tot anul 


Confecţionarea mărţişoarelor ecologice nu este deloc uşoară. Munca începe cu un an înaintea vânzării lor. „Imediat cum se încălzeşte (martie-aprilie), plec la cules de plante şi flori. În general, le caut pe cele care îşi păstrează culoarea chiar şi după presare, aşa cum sunt albăstrele, ţărţărica, floarea miresei, crăiţe, florile de rozmarin, dar şi mugurii de trandafir şi de brad. Adun materiale de oriunde ajung: din Vrancea, de la mănăstirile din Piaţra Neamţ, de la Gârboavele, etc”, povesteşte Viorica Meca.

Imaginaţia este pusă la încercare atunci când începe confecţionarea efectivă a mărţişoarelor. „După ce am toate materialele pregătite, mă aşez la masa de lucru şi las imaginaţia să-mi dirijeze mâinile. Combin plantele după culoare, le aşez sub forma unui buchet şi le lipesc pe cartoane sau pânză. Practic, un mărţişor e gata cam în 20 de minute”, spune gălăţeanca, care face mărţişoare „eco” de peste două decenii.

După un an de muncă, Viorica scoate pe piaţă sute de mărţişoare ecologice, care sunt tot mai apreciate de cumpărătorii aflaţi în căutarea unui simbol al primăverii original şi ieftin.

 „Preţul unui mărţişor confecţionat de mine este de doi lei. Intenţia mea este să creez ceva frumos dar şi accesibil tuturor, mai ales în această perioadă şi sunt mulţumită atunci când şi clienţii sunt încântaţi de munca mea”
, mărturiseşte Viorica Meca cea care poate fi considerată un adevărat artist. 
Cu mai mulţi ani în urmă, până la invazia mărţişoarelor chinezeşti, care nu au nimic în comun cu tradiţia românească, şi alţi gălăţeni confecţionau mărţişoare din flori, frunze, crenguţe şi tot felul de gâze.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite