Mariana Onofrei – Pianul şi muzica sunt viaţa ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cariera ei de instructor de pian coincide cu existenţa Casei de Cultură a Sindicatelor, locul în care se întâlneşte cu copiii de peste 42 de ani.

Mariana Onofrei s-a născut în Galaţi, iar părinţii săi sunt gălăţeni. Mama era casnică, extrem de frumoasă şi sensibilă, iar tatăl - un excelent profesor de pian - corepetitor la Opera din Iaşi.


A început studiul pianului la vârsta de nouă ani. În anul 1961, a absolvit cunoscutul Liceu de Muzică din Iaşi, de unde îşi aminteşte cu drag de două profesoare, Matilda Ticovici şi Ghizela Friss, din Galaţi.


Cariera ei de instructor de pian este strâns legată de istoria Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, instituţie la care lucrează de peste 42 de ani.
"Din 1969 - exact de când a luat fiinţă Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi - sunt instructor de pian. Un loc extrem de important şi drag mie. Aş putea zice că toată viaţa mi-am petrecut-o aici. M-am obişnuit cu locul acesta, este ca şi casa mea, aici simt cu adevărat că trăiesc, un loc în care este locul muzicii, iar muzica este viaţa mea!", povesteşte emoţionată profesoara de pian.


Are o familie frumoasă şi în acelaşi timp numeroasă, cu trei copii şi mulţi nepoţi. Copii ei au avut parte de aceeaşi educaţie muzicală pe care ea a primit-o de la părinţii mei. Au crescut cu pianul în casă şi speră ca şi nepoţii ei să îndrăgească muzica şi pianul.


Crede cu tărie că fiecare instructor are metodele lui de predare, elementul comun fiind dragostea pentru meserie. Instructorul ideal trebuie să fie un bun pedagog şi să-şi iubească elevii, să aibă răbdare, tact şi înţelepciune.


Le recomandă părinţilor care doresc să-şi trimită copiii să studieze pianul să o facă cât mai devreme, chiar de la cinci ani.
"Totul este să fie seriosi, riguroşi, disciplinaţi, dar mai ales să iubească acest instrument din prima clipă, să-şi dorească să-l cunoască. A cânta la pian nu este deloc uşor şi nu oricine poate învăţa dacă nu îşi doreşte. Dar, o dată descoperit, acest univers aduce toată cultura, rafinamentul şi eleganţa unei lumi în care ar trebui să trăim cu toţii", mai spune Mariana Onofrei.
Abia aşteaptă să-şi revadă cursanţii, lucru care se va întâmpla la mijlocul lunii iunie, o dată cu debutul Şcolii de Vară de la Casa de Cultură a Sindicatelor.
"Vreau să vă spun că nu vin doar elevi din Galaţi şi din oraşele învecinate, ci vin şi elevi din Spania, Italia, Franţa sau din fosta Iugoslavie care vor să îşi completeze studiile. Mă bucur să-i revăd în fiecare an, aşa că toată vara voi studia alături de ei", a adăugat profesoara de pian din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Ce-i place?
Extrem de multe lucruri îmi plac, este firesc, sunt femeie: primăvara, florile, culorile pastelate, poezia, fotografia, cerul albastru, oamenii buni, o piesă bună de teatru, dar cel mai mult iubesc muzica şi tot ce poate duce la ea. Îmi place să gătesc şi să pregătesc deserturi delicioase, să îmi păstrez mereu spiritul tânăr. Şi îmi mai place să zâmbesc.
Ce nu-i place?
Lipsa de profesionalism, neseriozitatea şi minciuna. Nu-i pot înţelege pe unii oameni care nu-şi duc o treabă până la capăt sau care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt. Nu-mi plac oamenii indisciplinaţi şi prost crescuţi.
Întrebări şi răpunsuri
1.Puneţi familia înaintea carierei?
În primul rând cred în Dumnezeu, credinţa mă ajută să trec peste toate, să fiu un om sănatos si puternic, apoi cred in institutia numita Familie, fara ea nu poţi fi complet şi mai cred in Iubire - iubirea faţă de cei dragi şi faţă de muzică.
2. Poate fi muzica utilizată ca mijloc terapeutic?
Desigur, o terapie atât pentru suflet, cât şi pentru trup, te ajută atunci când ai nevoie, mintea noastră are nevoie de muzică, fără ea nu putem trăi.
Profil:
Născută: Galaţi 15.05.1943
Studii: Liceul de Muzică din Iaşi
Familie: căsătorită, trei copii

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite