Exclusiv: Primul român care a cucerit vârful Artesonraju din Cordillera Blanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A cucerit vârful Artesonraju
A cucerit vârful Artesonraju

Marian Anghel a ajuns de pe malul Dunării pe faimoase culmi muntoase. Recent, pe  25 martie, a escaladat vârful Ladovy din munţii Tatra, făcând parte din singura echipă care a învins muntele în ziua respectivă. Pasiunea pentru munte l-a făcut să depăşească orice obstacol.

A învins frigul, viscolul, teama de avalanşă şi a reuşit să cucerească cele mai înalte vârfuri muntoase, printre care amintim Cordillera Blanca şi Munţii Tatra, Kackar, Alpii Francezi, Caucazul Central.

Prima dată  a urcat pe munte la vârsta de 12 ani pe vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, iar mai târziu a început să facă escalade atât pe cont propriu, cât şi împreună cu colegii de liceu şi facultate. Face alpinism din 1992, iar din 1995 căţărare.

O altă pasiune a sa, evident tot legată de munte, este schiatul.  Este iniţiator al stilului de căţărare ecologic (clean climbing) şi autorul Codului etic de căţărare în Dobrogea. De asemenea, este primul şi singurul ghid montan profesionist din sud-estul ţării.

A cucerit vârful Artesonraju

Împreună cu alpiniştii Radu Hera şi Cristi Dobre a reuşit să cucerească, în 2008, vârful Artesonraju, 6.025 metri, din Cordillera Blanca. A fost o premieră, la acel moment fiind singurii români care a au ajuns pe vârful respectiv.

NU RATA

Uimitoarele aventuri ale unei puştoaice de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania

„Acest vârf este cunoscut şi sub denumirea de  <<Paramount peak>> deoarece se spune că a inspirat realizarea faimoasei sigle a studiourilor americane de film, Paramount. Peretele sud-estic  l-am urcat din 16  lungimi de coardă, în zece ore şi l-sm coborât în patru ore. Pentru aclimatizare, am mai urcat alte două vârfuri din Cordillera Blanca: Vallunaraju (5.686 metri) şi Pisco (5.752 metri)”, povesteşte alpinistul gălăţean.

Munţii  Tatra, un nou succes 

Zilele trecute, s-a întors din Munţii Tatra,  unde a fost plecat pentru o săptămână, împreună cu o echipă de turişti. Anul acesta, în Slovacia, a avut ca obiectiv ascensiunea Gerlachovsky Stit,  cel mai înalt vârf din Carpaţi, precum şi Ladovy Stit, al treilea vârf ca altitudine, după Gerlachovsky şi Lomnicky.

Ascensiunea pe Gerlachovsky a durat 19 ore, iar pe cea de pe Ladovy a durat 17 ore.
„Spre deosebire de anul precedent, când cantitatea imensă de zăpadă căzută într-o noapte a fost principala problemă, acum am avut temperaturi crescute, din cauza căreia zăpada a fost foarte moale şi exista riscul de avalanşă”, spune Marian.

Echipaţi adecvat au izbândit

„Rachetele (palete ovale ataşate de talpa bocancilor care împiedică afundarea picioarelor în zăpadă n.n.)  au fost de un extrem de mare ajutor. Am făcut căţărare pe gheaţă şi ture pe Velka, Velicka şi Mala Studena Dolina. Noi am fost singura echipă care a atins vârful. Celelalte au renunţat din cauza viscolului şi a vântului puternic ce a pornit în jurul prânzului”, povesteşte alpinistul gălăţean.  

Pe 23 martie, a atins creasta Gerlachovsky Veza –Gerlachovsky Stit care are 2.610 metri. A renunţat la ultimii 45 de metri, până la vârful principal de 2.655 de metri, din cauza viscolului puternic. „Ca urmare a temperaturilor crescute, am fost nevoiţi să renunţăm şi la cascadele de gheaţă”, spune Marian Anghel.

 Primul indoor climbing din Galaţi

Marian Anghel este promotor al stilului de căţărare ecologic (clean climbing) şi autorul „Codului de căţărare în Dobrogea” şi este cel care a realizat primul panou de căţărare din Galaţi. Dacă până nu demult alpinişti îşi menţineau forma escaladând copacul pitonat  de lângă stadionul Dunărea sau versanţii munţilor Măcin, de câteva luni, se pot antrena într-un spaţiu special amenajat, situat pe strada Domnească. 

„Panoul este accesibil tuturor celor care, în timpul liber, doresc să înveţe cum se face o escaladare ca la carte”, ne-a mai spus Marian Anghel, fondatorul şi preşedintele Clubului Alpin din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite